ДПС: България ще има ползи от Европейския енергиен съюз

Алиосман Имамов, зам.-председател на НС и зам.-председател на ДПС

15.05.2014 | 22:25
ДПС: България ще има ползи от Европейския енергиен съюз

Ще продължаваме да подкрепяме настоящото правителство и ще продължим да го правим и след изборите, като зависи от резултата на тях, заяви Алиосман Имамов в Денят он ер на 15 май 2014. Той добави, че ДПС преценява всичко, което се случва, включително и енергийната политика от гледна точка на ценностите на Европа и гледната точка на България.

Очевидно е, че повечето анализатори и политици ще гледат на европейските избори като форма на легитимация на управляващите, на фона на протестите миналата година. Тези избори ще покажат кой е народът, заяви Имамов.

По въпроса за социологическите проучвания, Имамов каза, че процентите на ДПС винаги се подценяват и призна, че като статистик винаги умножава по две резултатите на партията, изнасяни от социологическите агенции.

Проблемите около ЕРП-тата и лицензите той коментира като политически, прогнозира евентуални предстоящи санкциия и отхвърли вероятността от отнемане на лицензи, като крайна мярка.

Според Имамов социалният компонент не може да бъде изваден от цената на тока, защото голяма част от нея не е пазарна, а регулирана. Електричеството като цена на услугата може да се интерпретира като стока от първа необходимост и никое правителство не би си позволило да остави част от населението без ток, обясни той.

Либерализацията в сектора е предстояща, но при обвързаностите по съществуващите договори ще бъде изключително труден процес, прогнозира Имамов.

Дали някой се е посъветвал с Газпром или с някой друг при подготовката на даден законопроект е отделна тема, каза още зам.-председателят на ЗДС. Според него ЕС ще наложи други  правила за Южен поток, с които трябва да се съобразим, защото е европейски проект.

Имамов смята, че идеята на полския министър-председател Доналд Туск за Европейски енергиен съюз ще донесе две ползи за България – гаранциите за диверсификация на доставките на газ, които дава, и стимул за анализ и мерки за енергийна ефективност. Негативните последици ще бъдат свързани с цената на газа, която ще трябва да бъде регулирана, прогнозира Имамов.

Цялото интервю - във видеото.