fallback

Пари и качество в здравеопазването

Проф. Асен Гудев – председател на Съюза на медицинските специалисти в България и член на дружеството на кардиолозите

15.05.2014 | 07:20

Има много хора, които въобще не плащат за здраве, също както в енергетиката. Солидарният модел е нещо, което трябва да преценим дали българското общество е дорасло да приеме, каза проф. Гудев в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 14 май 2014.

Според председателя на Съюза на медицинските специалисти бюджетното здравеопазване в Англия работи нелошо. В определен момент и българското здравеопазване ще разчита на събрани от данъкоплатците пари.

Той постави въпроса защо директорът на НЗОК не се избира от надзора на касата и защо хората, осигуряващи плащанията – работодателите, нямат право на избор.

Проф. Гудев даде пример с Румъния, със сходни икономически и демографски проблеми с българските, където се проведе успешна реформа в здравеопазването. Посочи като добри примери още Хърватия, където броят на трансплантациите е по-висок отколкото у нас, и Унгария, провела трудна реформа, довела до значителен спад на комуналните разходи на болниците.

Проф. Гудев предлага използването в здравеопазването на схемата на Каплан и Норман, икономисти от Харвард, с балансираната скоркарта с четири елемента: финансови показатели, мнението на ползвателите на системата /пациенти/, работещите /лекари, сестри/ и мотивацията и обучението на персонала.

„Необходимо е да се грижим за обучението на персонала, ценностната му система, чисто човешки и морални качества. Финансирането няма да е стабилно без отчитане на мнението на пациентите, защото те трябва да са в центъра на системата, не администрацията.

Необходимо е внимание към иновациите и обучението на хората, продължаващото професионално развитие – системата за учене през цялото време след пилотите на самолети работи най-силно при лекарите“, каза проф. Гудев и настоя да се въведе още сертифициране и ресертифициране на здравните кадри.

 

Съюзът на българските медицински специалисти е основан през 1968г. с първи председател акад. Алекси Пухлев. В момента в него членуват 80 медицински дружества. Издава списание Съвременна медицина. Председател на УС на СБМС е проф. д-р Асен Гудев.

Цялото интервю в Денят он ер - във видеото.

 

fallback
fallback