fallback

Перспективите и рисковете пред ЕС

Проф. Динко Динков, преподавател катедра Международни отношения, УНСС

09.05.2014 | 10:39

9 май е приет за един от символите на Европа, идея на Съвета на Европа, създадена в края на 40-те години. Другият символ на Европа е флагът с дванайсетте звезди и Одата на радостта на Бетовен, по аранжимент на Караян - химн на Европа.

Денят се отбелязва във всички европейски страни и страни-членки на Съвет ана Европа, а по-късно, с Договора от Маастрихт и трансформирането на Европейските общности в Европейски съюз, обясни преподавателят в катедра Международни отношения, УНСС, проф. Динко Динков.

През Втората световна война Франция изчезва от картата и света и може би това е предопределило от Франция след войната да тръгнат и някои оригинални и дори еретични идеи за организиране на  мира в Европа, смята професорът. Според него тогава Франция е преследвала амбиция за възстановяване на ореола си на величие и затова през 1950 министърът на външните работи, елзасецът Робер Шуман, оповестява декларация, синтезираща идеите на друг велик французин, Жан Моне. Той предлага нова архитектура на европейския континент.

Още преди Втората световна война Жан Моне е стигнал до извода, че докато има суверенитет, ще има войни, обясни проф. Динков. Жан Моне хвърля голямо предизвикателство срещу национално-държавната идея - може би най-европейската идея, каза той.

"Дълго време де Гол и Шуман са спорили, дори по Алжирския въпрос, но генералът, който се е нагърбил с мисията да възстановява Франция и нейния ореол на величие в края на Втората световна война, предлага на Жан Моне да помисли какво може да се направи така, че никога повече между Франция и Германия да няма война. Най-после и французите узряват за тази идея, че с война не могат да се решат противоречията" - разказа проф. Динков.

Жан Моне предлага, за да няма война между Франция и Германия и като цяло в Европа, правителствата на двете страни да поставят под общ контрол важни отрасли на своите национални икономики - което означава ограничаване на основния атрибут на национално-държавната идея, суверенитета. Жан Моне настоява да се започне със стоманодобива и въгледобива. Умен ще да е бил, заключи проф. Динков.

Цялото интервю в Сутрешния блок с Йоанна Николова на 9 май 2014 - във видеото.

 

fallback
fallback