Кой кой е на Евро 2016: Група F

Португалският магьосник, ще стане ли Исландия сензацията и защо никога, ама никога, не бива да вдигате наздравица с унгарец

14.06.2016 | 10:03 Редактор: Константин Томов
Кой кой е на Евро 2016: Група F

ПОРТУГАЛИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Фернандо Сантуш направи име с "Порто", преди да се пресели за почти десетилетие в Гърция и да заведе съседите на Евро 2012 и Мондиал 2014. Дипломиран телекомуникационен инженер, Сантош бе върнат у дома след оттеглянето на Пауло Бенто.

Ключовата фигура: Кристияно Роналдо е толкова фантастичен, невероятен и полубожествен, че чак не останаха свободни прилагателни. Но тъкмо неговите голове класираха тима.

 

Кого да гледаме: 22-годишния халф Андре Гомеш, когото феновете на "Валенсия" вече нарекоха "Магьосника".

ИСТОРИЯТА

Класираха се: с шокираща домакинска загуба на старта от Албания, наваксана със седем поредни победи за първото място в групата.

Звездният миг: През 1966, когато Еузебио и компания изхвърлят Бразилия по пътя към третото място на световното. И четвъртото място на Мондиал 2006 (с прословутия сблъсък между Кристияно и Рууни).

Най-лошият спомен: Европейският финал през 2004, когато 89 и половина минути атаки на Португалия се оказаха по-безсмислени от половинминутната атака на Гърция.

СТРАНАТА

Национално ястие: около 720 различни рецепти за риба треска (наричана bacalhao), които до една се връзват с любимото ни vinho verde.

"Наздраве" на португалски: saude.

 

Любимите ни португалки: Фадо певиците Дулсе Понтеш и Мариза.

 

ИСЛАНДИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Ларс Лагербек, който дълги години водеше Швеция, сега си партнира с местния Хеймир Халгримсон. Тандемът загуби плейофа от Хърватия за Мондиал 2014, но в европейските квалификации навакса.

 

Ключовата фигура: Килви Сигурдсон, авторът и на трите гола за победите над Холандия, е класически плеймейкър с доста опит от "Хофенхайм", "Тотнъм" и "Суонси".

Кого да гледаме: Колбейн Сигторсон вкара над 30 гола за "Аякс" в Холандия, преди да премине във френския "Нант". Посредствен с краката, но много силен с глава.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: По сензационен начин, с две победи над Холандия и драматично 2:1 над Чехия. Исландия е страната с най-малко население (326 000), класирала се за голям турнир.

Звездният миг: На 13 октомври 2014 през 9 000 зрители исландците победиха с 2:0 фаворита Холандия и за първи път повярваха в класирането.

Най-лошият спомен: В квалификациите за Евро 2004 исландците имаха шансове до края и отстъпиха на Шотландия само с 1 точка. В плейофите шотландците паднаха 0:6 от Холандия.

СТРАНАТА

 

Национално ястие: Hakarl - сушено-ферментирало месо от акула, с отчетлив вкус на амоняк, който обаче не пречи на исландците.

Наздраве: Skal!

Любимитe ни исландци: Най-прочутият експорт на страната са музикантите, начело с Бьорк и пост-рок групата Sigur Ros.

 

 

АВСТРИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Швейцарецът Марсел Колер бе доста неочакван избор за селекционер на Австрия през 2011 - с относително скромна визитка и продължително безработен след уволнението си от "Бохум". Но Колер успя да преобрази Австрия и да създаде силен отборен дух.

 

Ключовата фигура: Макар и още на 23, Давид Алаба ("Байерн") е смятан за може би най-добрия ляв бек в света. В националния отбор действа с повече свобода, в средата на терена.

Кого да гледаме: 22-годишното крило Марсел Забицер. Искаха го "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус", но Марсел избра "Лайпциг" заради гарантираното титулярно място.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: с 9 победи от 10 мача, допускайки само едно равенство срещу Швеция.

 

                                                                Хуго Майсл (вляво)

 

Звездният миг: 30-те години, когато прословутият Вундертим на Хуго Майсл е еталон за подражание в цяла Европа. Последният успех е третото място на световното през 1954.

Най-лошият спомен: Австрия е големият фаворит за Мондиал 1938, но заради аншлуса отборът е разформирован, а най-добрите му играчи - присъединени към тима на Германия.

СТРАНАТА

Национално ястие: Виенски шницел, виенско кафе, виенска кифла... Тия хора са могли да проявят и повечко въображение.

Наздраве: Prost!

Любимият ни австриец: Зигмунд Фройд, заради когото човек не смее вече да прегърне майка си.

 

 

УНГАРИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Преди да поеме Унгария, германецът Бернд Щорк е бил помощник в няколко клуба и, за кратко, треньор на Казахстан.

 

Ключовата фигура: Балаш Джуджак направи фурор с ПСВ Айндховен и отказа оферти от "Рома", "Арсенал" и "Ливърпул", за да подпише с руския "Анжи" - който фалира след година. Сега играе за турския "Бурса".

Кого да гледаме: 21-годишния халф на "Видеотон" Ласло Клайнхайслер, сравняван заради стила си с Пол Скоулс.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: трети в групата си, след Северна Ирландия и Румъния. В плейофите преодоляха Норвегия (3:1).

Звездният миг: През 1953 надменните и непобедими у дома англичани скланят да приемат унгарците на "Уембли" - за да загубят с 3:6 пред 105 000 смаяни зрители. След година на реванша Унгария печели със 7:1.

Най-лошият спомен: На финала на Мондиал '54 Пушкаш и компания срещат ФРГ, които вече са размазали с 8:3 в групите. Унгарците повеждат 2:0, но после в проливния дъжд германците правят "Чудото в Берн" - 3:2.

СТРАНАТА

Национално ястие: Прочутият гулаш.

Наздраве: Egеszsеgеrе. Но никога не се опитвайте да чукнете бирена халба с унгарец - така австрийците отпразнували потушаването на унгарското въстание през 1848, оттогава жестът е табу.

 

Любимият ни унгарец: Ерньо Рубик, създател на едноименното кубче.