Най-добрият човек в света

Очаквайте Майкъл Пейлин, любимия комик от "Монти Пайтън", в поредицата "Знаменитости" по телевизия Bulgaria On Air

30.08.2015 | 09:07 Редактор: Константин Томов
Най-добрият човек в света

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Повечето хора биха се поласкали, ако ги обявят за "най-добрия човек" и "най-съвършения джентълмен" в Англия. Майкъл Пейлин го намира за изключително досадно. Не иска дори славата на най-големия добряк сред шестимата от "Монти Пайтън". "Когато стане дума за "Монти Пайтън" и някой каже, че аз съм най-добрият, загазвам страшно с жените и партньорите на останалите. Как смееш, казват те, Джон е чудесен човек, Тери е най-добрият човек, който познавам... И така нататък. Затова обикновено отричам", разказва Пейлин пред Кристин Окран в поредицата "Знаменитости".  

 

 

ОТ СКЕЧОВЕТЕ, които направиха британската комедийна трупа световноизвестна, изминаха почти четири десетилетия. Но независимо от това Майкъл Пейлин си остава един от най-популярните и обичани комици на Острова. Макар, разбира се, да е много повече от комик.

Съосновател и основна фигура в "Монти Пайтън" през 70-те, след това Пейлин прекрачи границите на сатирата и записа паметни роли в киното (включително в "Мисионерът", "Бразилия" и "Риба, наречена Уанда"). После още веднъж рязко смени посоката и създаде няколко от най-гледаните туристически поредици в историята. За заслуги към телевизията бе удостоен като Командор на Ордена на Британската империя, а Кралското географско дружество дори го избра за свой председател.

 

       Майкъл (вторият отляво) с колегите си от "Монти Пайтън" Джон Клийз, Тери Джоунс и Тери Гилиъм.

 

"Като момче географията беше любимият ми предмет. Мечтаех си за пустинята Гоби или за Амазонка... Тогава бях закотвен в Шефийлд, с минимален шанс да отида някъде по-далеч от Нотингам, и тези мечти бяха моят начин за бягство... Така че този пътешественически бацил винаги е бил заровен в мен и когато през 1987 някой каза "искаш ли да пресъздадеш "Около света за 80 дни" на Жул Верн?", ми прозвуча чудесно".

 

ЗНАМЕНИТОСТИ е поредица на известната френска журналистка Кристин Окран. Българската й премиера ще е по Bulgaria On Air през септември. Освен Майкъл Пейлин, в поредицата ще видите филми за Боно от U2, Карл Лагерфелд, Пауло Коелю, Борис Акунин, Лучано Бенетон, Ларс фон Трир, Лайънъл Ричи, Исабел Алиенде, Джордж Сорос, Стелис Хаджийоану.

 

ВПРОЧЕМ И ВРЕМЕНАТА В "МОНТИ ПАЙТЪН" далеч не са забравени. Мюзикълът Spamalot, по мотиви от "Монти Пайтън и Свещеният Граал", върви с огромен успех на Бродуей и е донесъл над 175 млн. долара приходи. Но Пейлин не смята, че трупата би имала същия успех, ако започваше кариерата си днес. "Ние бяхме до голяма степен творение на времето си. "Пайтън" бе създаден през 60-те, когато имаше кипеж от идеи, когато искахме да променим всичко, когато младите можеха да излязат по телевизията и да заявят какво искат. "Бийтълс" промениха цялата сцена във Великобритания.

Докато днес има много повече напрежение. Изглежда, сякаш всеки може да каже каквото си поиска и да има мнение по всеки въпрос, но това не ни прави нито по-щастливи, нито по-осъзнати".

 

                                 С Кевин Клайн в шедьовъра "Риба, наречена Уанда"

 

ДОРИ И НА 72 ПЕЙЛИН продължава да работи с пълна пара. Миналата година изигра главната роля в драмата Remember Me по BBC; преди това завърши пътеводители за Бразилия и за Хималаите. Последният проект го срещна с Далай Лама и с няколко тибетски астролози. "Направиха ми таблица, според която в миналия живот съм бил слон, а в следващия ще съм наследница на богата фамилия на Запад. Чудя се кое ли е за предпочитане. А също и как един слон би се справил като телевизионен продуцент?".

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 61 / 2015