fallback

Пeперуда с газови криле

Икономиката ли движи политиката, или обратното? Руската криза пак ни напомни този стар въпрос, без да ни даде отговор

18.02.2015 | 18:45 Автор: Константин Томов

 

Текст БОЙКО ВАСИЛЕВ*

 

Клаузевиц казал, че войната е продължение на политиката с други средства. Други пък казват, че политиката е продължение на икономиката. Така построена, логическата верига сочи, че икономическите процеси управляват света.

 

ВИЖТЕ АМЕРИКАНСКАТА ШИСТОВА РЕВОЛЮЦИЯ. През 2010 година добивът на шистов газ с хидравличен фракинг създаде 600 000 работни места в САЩ, сви енергийните разходи и рязко съживи клюмналата американска индустрия. Заводите спряха да бягат към Китай. Производството отново стана рентабилно. Детройт, царството на автомобилостроенето, пое дъх. Между 2012 и 2015 шистовият газ връчва на всяко американско домакинство по 926 долара отгоре, а през 2035 г. сумата ще нарасне до 2000. Тези числа поставят на заден план екологията. Увлечена във всеобщия спад, цената на бензина пада – и американците здраво пълнят големите си коли, без които идеята за Америка е безсмислена.

ПРЕЗ 1952 РЕЙ БРЕДБЪРИ, чиято фантастика е пълна с гениални прозрения, пише разказа „Гръмна гръм“. Една смачкана пеперуда в далечното минало задейства редица промени с увеличаващ се размах, които преначертават американската история в съвременността. Едуард Лоренц нарича това „ефект на пеперудата“: дребна промяна с огромни последици; ключова постановка в така наречената „теория на хаоса”. По тази логика, ако проследим размаха на американската шистова пеперуда, стигаме до престрелките в Донбас.

Не вярвате ли? Все пак да опитаме. Джон натиска копчето на своята сонда някъде в Мичиган. Добитото от него гориво сваля цените на газа и петрола в световен мащаб. Организацията на страните, износителки на петрол, не иска или не може да ги вдигне обратно. Най-засегнати са Нигерия, Венецуела и Русия. Рублата се обезценява, зависимата от петрола руска икономика се задъхва. Москва спира газопровода „Южен поток“, защото не може да си позволи да разработва нови находища в конкуренция с евтиния газ от шисти. Владимир Путин се безпокои за властта си и стяга редиците. Притесненията за икономиката го тласкат към силови ходове. Неговите фенове в Източна Украйна също се безпокоят: кой ще им помогне, ако Русия рухне икономически? Вбесен и отчаян, казакът Сергей зарежда своя „Калашников“ и изстрелва откос към позициите на украинската армия.

ТАКА СИ ПРЕДСТАВЯТ СВЕТА НЯКОИ. Други обаче смятат, че логическата верига изглежда иначе: политиката, или по-точно задкулисните договорки, манипулират икономиката - и пораждат нова политика. Американците се разбират със саудитците да накажат вироглавите руснаци. Сядат някъде на тъмно и решават да свалят цената на петрола, за да изтощят руската икономика, както изтощиха съветската през 80-те. Тази логика наричаме конспиративна. В много глави световната политика се прави по този начин.

Къде е истината, ще попитате. Кое движи света: икономиката или конспирацията? Хаосът или заговорът? Честно, не знам. Виждал съм как силният икономически растеж си проправя път като вода – и по волята на необходимостта създава политически факти. Но също така съм виждал (или поне чувал) как мощни фигури от задкулисието решават кой да расте и кой да се препъне в невидимия зид на нагласените правила.

 

                                             Добив от петролни шисти в САЩ

 

 

ЗАТОВА, КОГАТО МЕ ПИТАТ кое движи света, обикновено отговарям: „човешката глупост и грешка“. Те са коефициентът на свободата. Ние сме свободни да грешим – и това неизвестно ни спасява и от Великия план, и от клопката на задкулисието. Защото конспираторите и мафиотите също грешат - понякога от самоувереност, често от суета, но най-вече от обикновена глупост. Плановете се провалят, конспирациите не успяват и малките хора получават своя шанс.

Някой ще се полакоми за бърз растеж, но ще увреди природата си – и ще загуби повече. Друг пък така ще се уплаши от екологично бедствие, че ще блокира и безопасния добив – и ще заложи развитието си на карта. Светът ще се балансира и всички ще останат малко успели и малко прецакани. Нищо ново под слънцето.

А малката глупост ще размаха криле като пеперудата на Лоренц и ще литне към хиляди големи глупости и грешки - прекрасните неизвестни, които правят интересен живота.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 54 / 2015

 

fallback
fallback