fallback

Серийни убийци

Десет от най-очакваните телевизионни поредици през новия сезон

02.11.2014 | 09:00 Автор: Константин Томов

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Стивън Спийлбърг, Мартин Скорсезе, Стивън Содърбърг, Матю Макконъхи, Аарън Соркин – това са само част от холивудските титани, които напоследък трайно се пренасочват към малкия екран. Някога територия на евтините сапунки, днес телевизията предлага несрвнимо по-голям обхват – и по-големи приходи – от киносалоните. Което обяснява и защо очаквахме с такова нетърпение започналия през септември нов телевизионен сезон. Десет сериала, които заслужават внимание.

 

THE KNICK ("Хирургът")

Какво: В зората на ХХ век в Ню Йорк модерната медицина прави първите си плахи (и често шокиращи) стъпки. Клайв Оуен играе хирурга д-р Джон Такъри – талантлив медик, но също и тежък наркоман.

Защо: След "Спешно отделение" и "Доктор Хаус" изглеждаше, че любителите на медицинските сериали са осъдени да гледат само техни имитации. Но The Knick е подчертано различен. И е режисиран от любимия ни Стивън Содърбърг.

И още: Слабостта ни към Клайв Оуен датира още от "Играчът" (The Chancer) – поредица за лондонското Сити от началото на 90-те и първи сблъсък на българската публика със света на големите финанси.

Кога: Първият сезон приключи на 17 октомври.

 

"АБАТСТВОТО ДАУНТЪН" (Downton Abbey)

Какво: Класическа драма за провинциалната британска аристокрация, чиито първи сезон започна с вестите за гибелта на “Титаник”. Двайсетина развалени годежа на лейди Мери по-късно вече сме в 1924 година. Сценаристът Джулиан Фелоус (носител на “Оскар” за сценария на “Госфорд Парк”) е готов не само за шести сезон, но и за предистория, описваща запознанството на младия лорд Грантъм с бъдещата му съпруга.

Защо: Под изискаността и британския хумор всъщност се крие типична сапунка, но направена от интелигентни автори за интелигентна публика. Което доведе до истински фурор в Америка, ако щете вярвайте.

И още: Англичаните се влюбиха в сериала, но нямаше да са англичани, ако не бяха намерили и недостатъците му. Като например твърде честата употреба на думата boyfriend, която според лингвистите излязла на мода чак през 1933. Непростимо, наистина.

Кога: Пети сезон вече върви по ITV.

 

"ГОТЪМ" (Gotham)

Какво: След десетки игрални филми, сериали и хиляди комикси ни се струваше, че в историята за Батман вече просто няма материал за повече. Но "Готъм" е всъщност предисторията, в която младият комисар Гордън тепърва започва кариерата си.

Защо: С холивудската си трилогия за Тъмния рицар Кристофър Нолан вече доказа, че по комикс може да се направи и стойностно кино. Този сериал се опитва да докаже същото за телевизията.

И още: Изпълнителят на главната роля Бен Маккензи ни е познат от тийнейджърската сапунка "Кварталът на богатите" (The O.C.).

Кога: Премиерата на първия сезон бе на 22 септември.

 

"ПРЕСТЪПНА ИМПЕРИЯ" (Boardwalk Empire)

Какво: Развиваща се в Атлантик Сити в зората на Сухия режим, това е история за хазарт, интриги, секс, търговия с политическо влияние и, естествено, колосални количества контрабандно уиски.

Защо: Един от най-скъпите сериали в историята. Сценарист е Терънс Уинтър ("Семейство Сопрано"), а съпродуцент - някой си Мартин Скорсезе. Въпреки това "Престъпна империя" не постигна успеха на Braking Bad например. Но все пак си струва гледането, дори само заради блестящия Стив Бушеми.

И още: Инок “Нъки” Томпсън, героят на Стив Бушеми, всъщност е основан върху действителна личност - Инок “Нъки” Джонсън, негласен господар на Атлантик Сити от 1911 до влизането си в затвора през 1941.

Кога: Финалният, пети сезон току-що мина по HBO.

 

"МАДАМ СЕКРЕТАР" (Madam Secretary)

Какво: Историята на една енергична дама, която се опитва да съчетае всепоглъщащите задължения на държавен секретар на САЩ с един сложен семеен живот.

Защо: Заради отличната главна роля на Теа Лиони. И защото сме пристрастени към политическите сериали, дори и когато са такъв мишмаш от заемки от по-стари филми.

И още: Името на сериала е същото, като на излязлата преди няколко години автобиография на Мадлин Олбрайт. Продуцентите (сред които е Морган Фрийман) твърдят, че това е случайно съвпадение. Ние не вярваме.

Кога: Първият сезон започна през септември.

 

"МОМЧЕТАТА ОТ МЕДИСЪН АВЕНЮ" (Mad Men)

Какво: Историята на една рекламна агенция в Ню Йорк през 60-те - времето, когато се полагат основите на модерната реклама, когато започват господството на телевизията и сексуалната революция.

Защо: Никога не се случва онова, което очаквате. Персонажите не са черно-бели. Добрите имат мръсни тайни, лошите - пристъпи на благородство. Мъжете пият от сутринта, за да им дойде вдъхновение. Жените носят прилепнали рокли. И в ролята на deus ex machina веднъж влиза моторна косачка.

Въпреки сравнително скромната си аудитория това е най-възхваляваният от критиката сериал на всички времена. Авторът Матю Уайнър (“Семейство Сопрано”) се нареди между 100-те най-влиятелни личности на Time.

И още: Изпълнителят на главната роля Джон Хам преди това дълги години не можел да си намери работа като актьор и трябвало да припечелва като сервитьор и дори като сценограф на софтпорно филми.

Кога: Само Mad Men може да си позволи да раздели финалния си сезон на две части. Едната бе излъчена по-рано тази година. Втората се очаква през идната пролет.

 

"НЮЗРУМ" (Newsroom)

Какво: Наситената с политика драма на журналистите от водещ американски канал, които се опитват да правят полезни и просветяващи, а не комерсиални новини.

Защо: Защото още от "Западното крило" обожаваме задъханите, остроумни диалози на Аарън Соркин ("Оскар" за "Социална мрежа"). Но "Западното крило" ни пленяваше и с неустоимата смес от идеализъм и цинизъм. В Newsroom цинизмът е забравен, поради което на моменти историята твърде се отдалечава от реалността. Но това не значи, че не очакваме с нетърпение третия сезон.

И още: ако блестящият, свръхинтелигентен водещ Уил Макавой (Джеф Даниълс) ви се струва смътно познат, то е, защото навремето Даниълс изигра единия от двамата кретени в "От глупав по-глупав".

Кога: премиерата на финалния сезон е на 9 ноември.

 

"ФАРГО" (Fargo)

Какво: Телевизионно продължение на едноименния игрален филм на братя Коен от 1996, спечелил две награди "Оскар". Черна комедия за живота в американския Север.

Защо: Първият сезон, с Били Боб Торнтън (Sling Blade) и Мартин Фриймън ("Хобитът"), се хареса на всички и спечели Emmy за най-добър минисериал. Вторият сезон ще е на практика съвсем нова история, развиваща се в друга епоха, но на същото място.

И още: Фарго е най-големият град в щата Северна Дакота, основан от потомците на германски и норвежки преселници. Тук е роден Ричард Едлунд, създателят на специалните ефекти в "Междузвездни войни".

Кога: Първият сезон мина това лято, но тепърва идва в Европа. Вторият се очаква към края на идната пролет.

 

"ИГРА НА ТРОНОВЕ" (Game of Thrones)

Какво: Базиран върху фентъзи-епопеята “Песен за огън и лед”, но всъщност напомня повече исторически роман за ранното Средновековие, отколкото класическо фентъзи.

Защо: Защото авторът Джордж Р. Р. Мартин презира каноните на класическото повествование. Главните герои умират най-неочаквано, превратностите са резки и драматични, сюжетните линии се променят непрекъснато. Никога преди не сме срещали толкова успешна смес от епос и драма.

И още: в интернет има група “Врагове на Джордж Мартин” с няколко хиляди членове – всъщност негови почитатели, разярени от бавното темпо, с което Мартин дописва поредицата. Шестият том от нея трябва да се появи някъде през следващите две години.

Кога: Петият сезон започва идния април.

 

БЕКСТРЬОМ (Backstrom)

Какво: Американска телевизионна адаптация на романите на Лейф Першон за едноименния талантлив – и безкрайно дразнещ - детектив.  

Защо: Шведското криминале неслучайно завладя света, а "Бекстрьом" е един от най-добрите му представители. От друга страна, американската версия на "Милениум" на Стиг Першон доказа, че Холивуд може да съсипе и най-добрия материал. Ще почакаме и ще видим.

И още: Лейф Першон добре знае за какво пише – по професия е преподавател по криминология в Шведската полицейска академия.

Кога: Премиерата ще е идната пролет.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 50 / 2014

 

fallback
fallback