Голямата яйчена конспирация

Защо три четвърти от всички съвети за здравословно хранене, които получаваме, нямат нищо общо с науката

05.09.2014 | 16:00 Редактор: Константин Томов
Голямата яйчена конспирация

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Захарта е чиста отрова, маслото и яйцата запушват артериите, червеното месо предизвиква рак – съветите как да се храним здравословно се повтарят толкова често в наши дни (особено след появата на универсалния дезинформатор Facebook), че неусетно започваме да ги приемаме за догма. В действителност, както периодично доказват учените, в по-голямата си част тези съвети са откровени глупости.

В началото на март проф. Джереми Пиърсън, експерт от Британската фондация за проблемите на сърцето (British Heart Foundation), публикува обобщение на 72 различни научни изследвания за връзката между консумацията на наситени мазнини и коронарната болест на сърцето. Оказа се, че няма връзка – приемането на наситени мазнини (като в маслото) не увеличава риска от сърдечни проблеми. Това бе последният удар, съборил окончателно схващането, че наситените мазнини ог животински произход са по-вредни от изкуствено синтезираните полиненаситени мазнини като маргарина.

МАСЛОТО. С десетилетия диетолозите (и рекламистите) ни убеждаваха да го изоставим в полза на синтезирани храни като маргарина. Но после се оказа, че химическият процес, с който полиненаситените мазнини в маргарита се втвърдяват, образува трансмазнини, които доказано запушват кръвоносните съдове. След това процесът бе заменен с друг, за който производителите твърдят, че не вреди на здравето. Няма доказателства за обратното – поне засега.

ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ. Според някои съвети най-разумно е изобщо да премахнем мазнините от диетата си и да ги заменим с въглехидрати (бял хляб, ориз, картофи). Но това са храните, които даваме на животните, ако искаме да ги угоим. Смятате ли, че действат по различен начин на хората?

Друг капан са т. нар. обезмаслени храни. При тях мазнините са извлечени по химически път, но това неизбежно се отразява зле на вкуса. Затова се налага да се компенсира със захар, подсладители и други изкуствени вкусове. Които обикновено са доста по-вредни от самите мазнини.

ЯЙЦАТА. Съвсем доскоро те бяха заклеймявани като основен източник на холестерол и оттам – виновник за всякакви сърдечносъдови проблеми. Много "експерти" съветваха за нищо на света да не ядем повече от две яйца седмично. Консумацията спадна драстично и много производители на яйца фалиралаха. Но после изследвания показаха, че холестеролът в яйцата няма почти никакъв ефект върху нивата на холестерол в кръвта ни. Така че смело можем да се върнем към една от най-добрите храни, които познаваме.

ЧЕРВЕНОТО МЕСО. Несъмнено сте чували, че то има канцерогенен ефект и трябва да се консумира рядко, не повече от веднъж-два пъти седмично. Това важи за обработените меса – наденици, колбаси, шунки. Но прясното червено месо (например телешко) всъщност е богато на съединения на линоленовата киселина – която намалява риска от рак, диабет и затлъстяване.

СОЛТА И ЗАХАРТА. Предупрежденията срещу тях се дължат изцяло на т. нар. junk food индустрия, чиито продукти неизменно са натъпкани с тях, за да се прикрие фактът, че след тежката химическа обработка са загубили всякакъв вкус. Но няма никаква причина да ограничавате солта в домашното готвене – тя е от жизнена необходимост за организма. Захарта е вредна, но още по-вредни са подсладителите, с които я заместват. Просто овладейте вкуса си към сладкото.

ПОУКАТА от всички тези заблуди е, че трябва да се отнасяме критично към всеки нов съвет за здравословно хранене. Диетолозите не са алтруисти – те също се мъчат да ни продадат своя продукт, своята диета. А за целта трябва да ги направят по-различни от всички предишни. Което не винаги става за сметка на солидни научни доказателства. Ако все пак се нуждаете от съвет, последвайте този, проверен е многократно: яжте разнообразно, не яжте много, яжте повече зеленчуци.

---

* Текстът е публикуван в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 45 / 2014