fallback

Напрежение преди срещата на ОПЕК във Виена

Нейра Чехич, Bloomberg

25.11.2014 | 19:39 Автор: Мартин Илиев

Здравей България,

Преди срещата на страните от ОПЕК след два дни, напрежението в групата относно намаляване на доставките се покачва, след като  цените се потопиха от юни насам заради свръхпредлагането на пазара. ОПЕК доставя около  40 процента от световния петрол и поддържа официалната си квота от 30 милиона барела на ден от януари 2013г.

Може ли да се очаква промяна? Анализаторите на петролния пазар са разделени на две в прогнозите си дали ОПЕК ще реши да намали доставките. Но може да кажем, че двама души, които познават предложението, споделиха пред Bloomberg, че ако се стигне до намаляване от ОПЕК обмислят то да не засяга три държави - Иран, Ирак и Либия. Дискусията да се откъснат Иран, Ирак и Либия, което е едно от предложения за разглеждане, отразява факта, че тези три държави добиват вече под своя потенциал. Така е, защото насилията в Либия и Ирак и санкциите от Запада срещу Иран имаха влияние върху производството на петрол в тези страни.

Петролния министър на Саудитска Арабия, най-големия член на ОПЕК, вече каза, че не знае какво ще се реши на срещата на ОПЕК, но подцени важността й, казвайки, че това не е първия път в историята, когато на пазара имаме свръхпредлагане.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria on Air.

 

fallback
fallback