Бивш шеф на НРС: Няма замисъл за противопоставяне на русофили и туркофили у нас!

Пред Денят ON AIR Димо Гяуров нарече решението за парламентарна комисия по случая - "прибързано“

26.02.2016 | 19:57 Редактор: Василия Пейчева
Бивш шеф на НРС: Няма замисъл за противопоставяне на русофили и туркофили у нас!

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров обяви в предаването Денят ON AIR, че България е прибързала със създаването на специална парламентарна комисия, която да проучва дали Русия и Турция се намесват във вътрешната политика на България.

"Според мен нямаше нужда да бъде създавана подобна комисия, защото има достатъчно комисии – по вътрешна, по външна сигурност, които да се занимаят със случая. Създаването на комисията е по-скоро политически акт на властта, лично на мен ми се струва малко повече, отколкото е нужно в подобна ситуация“, настоя той.

Гяуров изрази учудване от недобрата работа на българските служби, които не са следели през годините пратените от Анкара у нас 80 емисари, които са подпомагали мюсюлманското вероизповедание у нас.

"Те не присъстват у нас по решение на Турция, а по двустранно споразумение между нашата страна и южните ни съседи, подписано назад в годините. Питам къде бяха българските власти и службите, та видяха едва сега къде са ходили тези хора у нас“, коментира експертът.

В коментар на решението на България да изгони турското аташе в Бургас Угур Емироглу, Гяуров настоя, че ситуацията с неговото отзоваване е преекспонирана.

„По неразумен начин изострихме отношенията си с Турция, не би трябвало емоциите да вземат връх, когато става дума за междудържавни отношения“, категоричен бе той.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба обяви още, че не вярвам на тезата за дълбок замисъл за противопоставяне на русофили и туркофили у нас.

„По скоро Турция се възползва от случващото се в ДПС и нещата ескалираха по естествен начин“, допълни той.

Що се отнася до казуса със списъците с резервисти, които военното министерство ще изготвя, Гяуров отбеляза, че това просто е един формален акт.

"Министерството на отбраната не успя да обясни намеренията си пред обществото и стана интрига. Няма интрига и досега хората в този възрастов диапазон (18-32 г.) подлежат на отчет, едва при изостряне на ситуацията тези хора биват събирани, обучавани, за да защитават страната ни“, каза той.

В заключение Гяуров обяви, че рискът от тероризъм у нас не бива да бъде неглижиран.

"Службите да бдят зорко“, призова ги той.