Бачковският манастир в очакване на Възкресение

30.04.2016 | 18:31 Редактор:
Бачковският манастир в очакване на Възкресение
Бачковският манастир в очакване на Възкресение

Бачковският манастир се готви да посрещне хиляди за Великден. Освен за най-големия християнски празник светата обител се подготвя и за традиционното Литийно шествие с Чудотворната иконата на Света Богородица, което се прави повече от 300 години.

С великденски яйца и козунак ще посрещнат в храма вярващите, дошли да запалят свещ за Възкресението Христово:

"Надяваме се тази година, както всяка една, вярващите да се увеличат в светата обител, за да може все повече хората да се върнат към моралните ценностни традиции на християнството и дяа станем малко по-добри", разказва архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир.

С помощта на доброволци 5450 яйца са боядисани в светата обител още на  Велики Четвъртък.

"Зелени, сини, шарени, червени, повечето – червени. Първото червено за църквата", казва Венцислава Иванова, готвач в манастира.

В Бачковския манастир се подготвят и за литийното шествие във втория ден на Великден. Тогава по традиция Чудотворната икона на Света Богородица се изнася от светата обител и се отнася до местността Клувията над Бачково. Там, където е била намерена от две овчарчета. Повече от 30 години баба Люба плете близо 3-метровия венец, който се поставя върху Чудотворната икона по време на шествието. 

"Карамфили, рози – всички, които са донесени на иконата", обяснява Люба Попова

По традиция от храма дават и курбан за здраве за всички вярващи, които извървят пътя до Клувията.