BoE с доклад за рисковете пред британската финансова стабилност

Нейра Чехич от Лондон, Bloomberg

16.12.2014 | 20:07 Редактор: Мартин Илиев
BoE с доклад за рисковете пред британската финансова стабилност

Здравей България,


Английската централна банка обяви, че перспективите пред глобалната икономика са се влошили от Юни насам и това заплашва финансовата стабилност на Великобритания. Това се твърди в Доклада за финансовата стабилност, публикуван от банката. Също така се казва, че спадът в цената на петрола може да подкопае стабилността, ако попречи на компании, като тези в сектора на проучванията, да обслужват дълговете си, или ако понижението на цените постави под риск очакванията за инфлацията.
В действителност, във Великобритания имаме данни за инфлацията от днес, които показват, че се е смъкнала до 1 процент, най- ниското ниво от повече от десетилетие, след като евтиният петрол натиснаха надолу транспортните разходи и цените на хранителните стоки също спаднаха. Британският имотен пазар беше посочен  като риск за финансовата стабилност по-рано през годината, но днес Централната банка обявява, че тези рискове не са се увеличили от юни насам. Британският имотен пазар се поуспокои през последните няколко месеца.
Bank of England публикува днес и резултатите от собствените и стрес тестове. Те включват 8-те най големи банки в обединеното кралство – бяха тествни техните способности да устоят на сътресения, включително скок при безработицата до 12 на сто, увеличение на основния лихвен процент на централната банка до 4 на сто и спад в цените на жилищата с повече от една трета. Седем от банките го минаха, въпреки че RBS и Lloyds  бяха на ръба. Кооперативна Банка се провали и представи план за увеличаване на капитала.


Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria on Air!