fallback

Германското бизнес доверие с неочакван ръст

Нейра Чехич, Bloomberg

24.11.2014 | 19:49 Автор: Мартин Илиев

Здравей, България,

Германското бизнес довери неочаквано се покачи този месец. И това е за първи път от седем месеца. Може да има нещо общо с фактите, че немската икономика се върна към растеж през третото тримесечие, а ЕЦБ увеличава стимулите за еврозоната.

Като най-голяма икономика в региона, Германия има решаваща роля за едно устойчиво възстановяване в еврозоната. Но, въпреки данните, темпът на растеж е все още бавен, близък до нулата в действителност, а от Бундесбанк обявиха, че икономиката няма да има  по-сериозен тласък поне до края на годината. Не е чудно, че президентът на ЕЦБ Марио Драги клетвено обеща в петък да вдигне инфлацията „възможно най-бързо“. Той наистина трябва да го направи, защото този петък излизат и данните за инфлацията в eврозоната.

Икономисти прогнозират, че цените са се дигнали с 0,3% през Ноември, което е по-ниско от предходния месец и най-ниското ниво от 2009г. Думите на Драги породиха толкова интензивни спекулации, че ЕЦБ ще започне да изкупува правителствени дългове, че цената на 10-годишните испански ценни книжа паднаха под- 2% за първи път днес.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria on Air.

 

fallback
fallback