fallback

Сигнал за бомба спря делото "Червеи"

Основните свидетели по делото твърдят, че аферата е изфабрикувана

02.12.2015 | 13:42 Автор: Мария Аладжова

Сигнал за бомба в съдебната палата в София прекъсна мегаделото "Червеи".

Ключовите свидетели по него обаче вече бяха разпитани. Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обвини наследника си Веселин Вучков и председателя на парламентарната комисия по вътрешен ред ген. Атанас Атанасов, че стоят зад скандала.               А ексглавният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че трима души в момента клатят държавата.

По делото "Червеи" подсдими са бившият председател на СГС Владимира Янева за издадените от нея разрешения за СРС-та и бившият началник на вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов.

В съдебната зала Цветлин Йовчев разказа, че разработката „Червеи“ тръгнала след два устни сигнала до него за това, че има пробив в информационната система на МВР. Той разпоредил проверка чрез специализирани разузнавателни средства, но те не доказали пробива. Йовчев определи скандала като балон и намекна, че делото започнало с измама и политически натиск от двама души.

"Това дело започна с измама извършена от Атанас Петров Атанасов и Веселин Вучков.  Измама беше това, което говореха и от там се създаде настройката, че има 1000 подслушвани души, че е източена системата на МВР.  Това са хора, които преследваха лични и корпоративни интереси, не партиини, техни интереси.  Една от причините да се борят за властта е..., Атанасов гледа на властта както Бай Ганьо на Солунската митница. Веселин Вучков е човек, които се поддаде на натиска от три страни и се чудеше къде да застане. Извинявайте, но ако това е мегаделото на България – то ние сме бутафорна държава."- коментира Цветлин Йовчев.

  Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров отново каза, че не знае нищо за разработката. Според него името му било замесено, за да бъде отстранен от тогавашната длъжност в МВР. Подал оставка защото политическият натиск върху него се отразявал и върху системата на МВР.

Лазаров намекна и че в момента трима души се опитват да дестабилизират държавата.

"Спрямо мен беше упражнен груб политически натиск от една партия с щаб квартира в Драгалевци, ръководена от командир…,да ДСБ , точно така. Нормално ли е според вас в тази геополитическа обстановка - всички тези събития, които се развиват в Турция и Близкия изток, ние да си клатим държавата, да обиждаме полицията и да дестабилизираме системата за сигурност. Аз знам трима говорители Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов." - каза Светлозар Лазаров.

Бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев обясни, че по разработката Червеи службата е работила законно. ДАНС е ползвана само технически, а резултатите не са се интересували.

Сигнал за бомба съдебната палата прекъсна делото. Разпитите продължават в четвъртък.

Репортаж на Васил Детелинов.

 

 

fallback
fallback