fallback

Обмислят нов вариант за пенсиониране от догодина

Тристранката извънредно обсъди пенсионната система

29.11.2014 | 18:13 Автор: Васил Детелинов

Без решение за увеличение на възрастта за пенсиониране приключи днешният съвет на социалните партньори, посветен на пенсионната реформа.

Вместо с 4 месеца от 2015 г. възрастта за пенсиониране може да се увеличи само с 2, е бил единият от обсъдените варианти.

На срещата бяха обсъдени и трите предложения за пенсионна реформа на служебния социален министър в кабинета Близнашки - Йордан Христосков.

Пенсионната реформа, предложена от служебния социален министър Йордан Христосков включва три варианта.

  • Според първия  – от януари 2015 г. възрастта за мъжете за жените да расте еднакво-с по 4 месеца на година. Така през 2021 мъжете ще се пенсионират на 65г, а жените - на 63 през 2023.
  • При втория вариант е възрастта за мъжете  от 2015 се увеличава с един месец, а при жените - с 2. Така през 2030 жените ще се пенсионират на 63, а мъжете на 65 г.
  • Вариант 3 предвижда изравняване на пенсионната възраст на 65 г. за двата пола до 2030г.

Социалният министър Ивайло Калфин отказа да спомене кой от вариантите е бил обсъждан.

"Ще се спрем както на мерки, които укрепват приходната част на пенсионната система, така и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливоста на тази система.

Надявам се в началото на следващата година да приключим с тема отлагана много години - как да имаме по-добри и високи пенсии и как тя да е стабилна и предвидима.“- каза социалният министър Ивайло Калфин.  

Още по темата

Социалните партньори ще се опитат до 23 декември, когато се очаква да бъде гласуван бюджетът, да имат яснота как ще се пенсионират хората от началото на 2015.

"Дългосрочен план за цялата архитектура на системата- първи, втори стълб, кой какво плаща, съотношението на универсалните фондове към солидарната система… Прекалено много въпроси стоят нерешени и не могат да се решат за 20 дни. Другата седмица ще решим това, което може да се реши до Коледа, а останалата част ще бъде оставена за догодина.“- обясни  Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Пенсионна система не се прави от днес за утре . Тя не се прави с 200 лева минимална работна заплата и с 2 месеца пенсионна възраст на година.

Тя се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори заедно. Иначе рискуваме  да изпаднем като тия диванните икономисти, които каните по вашите студия да говорят глупости.“-посочи Димитър Манолов от  КТ "Подкрепа"

На срещата днес социалните партньори не са обсъждали параметрите на бюджета за догодина.

Васил Детелинов с още по темата:

 

 

fallback
fallback