Международни регулатори глобяват 5 водещи банки с 3,3 милиарда долара

Коментар на Нейра Чехич, Bloomberg.

12.11.2014 | 18:32 Редактор: Мартин Илиев
Международни регулатори глобяват 5 водещи банки с 3,3 милиарда долара

Здравей, България!

Става въпрос за 5 банки. И споразумение, възлизащо на 3,3 милиарда долара.

UBS беше задължен да плати най-много, следван от Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland and HSBC. Споразуменията бяха наложени от регулаторите в САЩ, Великобритания и Швейцария и включват най-голямата глоба, налагана от британски рeгулатор. Те са и  първите по рода си, след като власти из целия свят започнаха разследвания последната година за злоупотреби при формиране на валутните курсове. Говорим за най-големия световен пазар с дневни обеми от 5,3 трилиона долара.

Обвиненията са, че дилъри от най-големите банки се уговаряли с лица от други фирми да подправят основните валутните курсове, на които разчитат безброй индивиди и компании по света.

И тези споразумения не са всичко. Банки могат да посрещат и други глоби, тъй като щатският правосъден департамент и британското Бюро за измамите в големи размери продължават своето наказателно разследване.

Отделно от това, Bank of England освободи своя главен дилър на валутните пазари, който работи за институцията вече повече от 30 години, заради „сериозни прегрешения“.  

И Royal Bank of Scotland отстрани временно 3-ма свои служители, след като провери дейността на повече от 50 настоящи и бивши свои търговци.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria on Air.