Омбудсманът Мая Манолова озаптява "произвола" на арбитражните съдилища

07.06.2016 | 18:28 Редактор: Пролетина Съботинова
Омбудсманът Мая Манолова озаптява

Правила за работа и контрол върху арбитражните съдилища поиска омбудсманът Мая Манолова. Поводът са десетки хиляди жалби на граждани, които са осъдени без изобщо да знаят, при несъществуващи задължения или отдавна погасени такива. Тя представи пакет от законодателни промени срещу масовите злоупотреби с правилата за търговския арбитраж на частни фирми.

През януари миналата година Антон Дончев получава писмо с решение, че  е осъден на арбитражен съд заради неплатена фактура за телефон. Антон трябва да плати 178 лв. на частна фирма за събиране на дългове.

"Изведнъж се получава договор, сключен през 2003 г., мен ме уведомяват през 2013 г., осъден съм през 2015 г. Няма как фактурата да  е вярна, защото с този мобилен оператор не съм сключвал договор и никога не съм ползвал услугите им", разказва един от потърпевшите Антон Дончев.

По закон арбитражните съдилища уреждат търговските спорове, като решенията им не подлежат на обжалване. През последните години обаче масово и без контрол се създават частните арбитражни съдилища към фирми за бързи кредити, колекторски фирми и мобилни оператори. Те злоупотребяват като осъждат хора за несъществуващи или вече изплатени сметки, без потребителите да знаят. Един от фрапиращите случаи е с едно от ЕРП-та в страната.

"В арбитражния лист на този съд фигурират имената на двама от адвокатите на Енерго-про. Това говори изчерпателно дали решенията на този арбитражен съд са справедливи и съвестни", коментира един от адвокатите, който защитава правата на потребителите във Варна.

"Арбитражните съдилища, за които говорим сега, прекрачват границата. е не правят правосъдие, те правят бизнес от правосъдието", коментира друг адвокат от Пловдвив - Димитър Деков.

За да спре злоупотребите, омбудсманът предлага потребителските спорове за неплатени сметки за ток, вода или телефон да бъдат изключени от дейността на арбитражните съдилища, а решенията им да бъдат обявни за несъстоятелни.  

"Да бъде въведен регламент кой може да създаде арбитражен съд. Да има правила, изисквания към арбитрите, регистър, в който ще бъдат вписвани и също така контрол върху организацията на дейността на съдилищата", предлага омбудсманът Мая Манолова.

Законодателните промени в три закона са бъдат внесени в парламента за гласуване.