Анонс "Брюксел 1" 07.05.2016

Темите в "Брюксел 1" с Милена Милотинова

05.05.2016 | 18:53 Редактор: Красимир Лаков
Анонс

Франция блокира търговското споразумение между ЕС и САЩ. Президентът Оланд заяви, че страната му се противопоставя на "нерегулираната свободна търговия“ и ще отхвърли предложеното "на този етап“ споразумение. Същевременно Грийнпийс публикува 240 страници поверителни документи и твърди, че САЩ оказват много по-силен натиск върху ЕС в рамките на преговорите по така нареченото Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, отколкото се смяташе до момента. ЕП също има резерви към споразумението. Какви са те и какво знаят евродепутатите по въпроса, имат ли пълната информация и какъв мандат са дали на ЕК за преговори с Вашингтон - по темата ще говорим с двама евродепутати - от студиото във Варна ще включим Емил Радев от ГЕРБ, а по телефона - Момчил Неков, от БСП.

+++ Бившият зам-външен министър Любомир Кючуков коментира ефекта от предложението на Европейската комисия за отпадане на визите за турски граждани от 1 юли, ако Анкара успее да изпълни пет условия за 2 месеца. Реакцията на чешките депутати, които обсъждат референдум за излизане от ЕС заради Турция и предложението на ЕК за визите. Ще коментираме и предложението на Европейската комисия да се въведат глоби за държавите, отказващи да приемат бежанци на квотен принцип, срещу което веднага реагираха Полша и Чехия.

+++ ЕП прие наскоро предложението за отпускане на евросредства за подкрепа на съкратени работници. Кой ще може да се възползва от тях? - евродепутатът Андрей Новаков ще бъде в студиото.