Зелена светлина за електронно гласуване

Със 136 гласа "за", 56 "против" депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване

21.01.2016 | 18:19 Редактор: Кремена Кръстева
Зелена светлина за електронно гласуване

Със 136 гласа "за", 56 "против" и без въздържали се депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г. Проекторешението предвижда до 29 февруари правната комисия да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април - да бъдат приети и на второ гласуване. Засега не е ясно кога ще въобще ще бъде въведен електронният вот.

По време на дебата реформаторите защитиха въвеждането на електронно гласуване, което е едно от условията им за подкрепа на правителството.

„Това не е бърз и прост процес и изисква и технологични и законодателни усилия , за да може да бъде въведен по правилния начин , по начин който защитава тайната на вота 19 31 – 19 41 и в рамките на един разумен срок , който ще бъде не по малко от една година това да стане част от действащото ни законодателство“, заяви Петър Славов от Реформаторския блок.

Лидерът на БСП Михаил Миков обвини управляващите, че няма да гарантира честността и сигурността на електронно гласуване. „Ето един допълнителен технологичен повод да се увеличат възможностите за манипулации, да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите“, каза Михаил Миков, председател на групата на БСП в парламента.

Изявлението на лидера на БСп провокира ГЕРБ за ответна реакция.  „Що се отнася дали вотът може да бъде манипулиран, вие и без електронно гласуване направихте Бобовдол, и без електронно гласуване направихте Костинброд“, заяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

Повече подробности в следващия репортаж.