Франция пак изпраща самолетоносача си срещу Ислямска държава

Всички мерки са взети за безопасността на френските граждани

05.11.2015 | 15:48
Франция пак изпраща самолетоносача си срещу Ислямска държава

Елисейският дворец съобщи в четвъртък, 5 ноември за мобилизацията на самолетоносача Шарл дьо Гол за участие в операциите срещу Ислямска държава след заседанието на съвета по сигурност за ситуацията в Сирия и Ирак.

"Разполагането на морската авиационна група на самолетоносача Шарл дьо Гол бе одобрено за участие в операциите срещу Ислямска държава и нейните приближени групировки", съобщи френското президентство.

 

Още по темата

"Башар Асад не може да е бъдещето на Сирия"

Държавният глава подчерта значението да се подкрепи процеса от Виена към политически преход, единствено решение за решаване на сирийския конфликт. Той припомни, че основата на всяко споразумение трябва да е борбата с Ислямска държава и спиране на бомбардировките на цивилно население. Башар Асад не може да е бъдещето на Сирия", пише в съобщението.

Съветът по сигурността на Франция проучи и нивото на терористична заплаха във Франция няколко дни след катастрофата на руския самолет А321 на Синайския полуостров на 31 октомври 2015.

"Всички мерки са взети за безопасността на френските граждани. Няма нито един директен полет между Шарм-ел-Шейх и Франция", съобщи Елизе, цитиран от Експрес.

Френският президент Франсоа Оланд свика в четвъртък заседание на Съвета за сигурност.

 

Самолетоносачът Шарл дьо Гол

Самолетоносачът Шарл дьо Гол от 16 октомври е на учения и се готви от началото на октомври за новата си мисия, съобщава Mer Et Merine.

Белгия съобщи вече, че фрегатата Леополд I, която е в Средиземно море на европейските учения Sophia срещу нелегалните мигранти, през ноември заминава за Персийския залив.

Според австралийската преса Франция е предложила на Австралия да включи една от фрегатите си в групата за бързо реагиране, която ще се ръководи от Шарл де Гол, пише Телеграм.

Миналата година единственият френски атомен самолетоносач отново бе изпратен срещу Ислямска държава в Персийския залив.