Словения ще създаде коридор за мигрантите, ако броят им продължи да расте

Стотици мигранти се опитват да преминат от Хърватия към Словения

19.09.2015 | 10:15 Редактор: Ирина Георгиева
Словения ще създаде коридор за мигрантите, ако броят им продължи да расте

Стотици мигранти прекараха нощта в импровизиран палатков лагер между Хърватия и Словения, в очакване да продължат по пътя си към северна Европа. Те искат да преминат към Словения и Унгария, въпреки усилията на Хърватия да ги задържи, пише BBC.

Официално Словения заяви, че няма да допусне страната да се използва като транзитен център за хилядите, поели към сърцето на Европа. Словенската полиция дори използва сълзотворен газ на 18 септември вечерта, за да разпръсне групата, опитваща се да премине от към Хърватия.

Въпреки това на хърватско-словенската граница специални пунктове раздават храна, минерална вода и неща от първа необходимост на мигрантите.

Словенските власти обявиха, че ако бежанската вълна продължава със същата сила, ще създадат официални и сигурни коридори, през които всички бежанци ще могат да преминат към страните, които са се насочили.

Междувременно Унгария обвини Хърватия, че е нарушила международното право като е пропуснала през границата мигранти без да бъдат регистрирани.

ЕС, който е разделен от кризата, ще проведе спешни срещи следващата седмица.

Хиляди мигранти, опитващи се да преминат през Балканите, за да достигнат до северните членки на ЕС, прекарват нощите на гарите или спят заедно по пътищата.

Междувременно стотици хора са пренощували на основната магистрала близо до Одрин в Северозападна Турция, след като турската полиция спря опита им да преминат границата с Гърция на 19 септември.

19 септември, ден на хаос и объркване, мигрантите се лутаха от една граница на друга, тъй като правителствата остават разделени по въпроса как да се справят с кризата.