Руската прокуратура откри гореща линия за сигнали за внос на забранени храни

Вносът на продукция без провеждане на съответния контрол може да е опасна за здравето на гражданите, посочват от ведомството

18.08.2015 | 10:48 Редактор: Мариета Иванова
Руската прокуратура откри гореща линия за сигнали за внос на забранени храни

Службата при главния прокурор на Русия разкри гореща линия за подаване на сигнали за внос и продажба на забранена хранителна продукция, предава ТАСС, позовавайки се на прессъобщение от прокуратурата.

От руското държавно обвинение припомнят, че с цел защита на националните интереси на Руската федерация с президентски указ е въведена забрана за внос на хранителни продукти от САЩ, страните от ЕС, Албания, Австралия, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Норвегия и Черна гора.

В списъка със забранени за внос храни на правителството са включени – колбаси и други месни продукти, риба и морски дарове, плодове, ядки, зеленчуци, замразено и прясно месо. В съобщението на прокуратурата се отбелязва, че „недобросъвестни доставчици внасят тази продукция без да бъде проведен контрол на качеството, не се спазват условията за превоз и съхранение, което може да бъде опасно за здравето на гражданите”.

По данни на контролните органи в страната към 15 август са унищожени 871 това от санкционираната продукция.

От доклада на контролните служби към края на миналата седмица става ясно, че е задържана и унищожена 550 тона растителна продукция, попадаща в забранения списък. Наред с това са задържани 321 тона хранителни продукция от животински произход.

Указът за унищожаването на продукцията, включена в руското ембарго на храни, президентът Владимир Путин подписа на 29 юли.

Унищожаването на незаконно внесените хранителни стоки започна на 6 август.