Мирен протест на годишнината от стрелбата във Фъргюсън

200 души се събраха пред полицейския участък

09.08.2015 | 11:39
Мирен протест на годишнината от стрелбата във Фъргюсън

Демонстранти излязоха по улиците на Фъргюсън, в американския щат Мисури, за да отбележат годишнината от убийството на невъоръжен чернощож тийнейджър от бял полицай на 8 август 2014.

Около 200 души се събраха пред полицейския участък във Фъргюсън с барабани и плакати и спряха движението. Сред демонстрантите имаше и деца, съобщи Ройтерс.

Полицаите останаха зад барикадите.

 

Афроамериканец оглави полицията във Фъргюсън.

 

Смъртта на Майкъл Браун и други афроамериканци при сблъсъци с полицията предизвика месеци на протести във Фъргюсън и много градове на САЩ.

Трагичните случаи засилиха движението „Black Lives Matter“ – животът на чернокожите има значение – и насочиха вниманието към дългогодишните проблеми в отношенията между полицията и малцинствата в много американски щати.

 

Година след убийството Фъргюсън има икономически проблеми

Година след убийството на Майкъл Браун и протестите след това много търговски обекти, които бяха разрушени не се възстановиха, а бюджетният дефицит в града расте.

Увеличиха се и плащанията за извънреден труд на полицаите. Доходите от глоби, които дълго време финансираха публичните финанси, намаляха, а съкращенията на работни места може да се увеличат, съобщава Ройтерс.

Икономическите предизвикателства за града с 21 000 жители, преобладаващо арфоамериканци дори и преди протестите бяха големи. Фъргюсън не успя да се възстанови напълно след финансовата криза през 2008.