Три турски F-16 бомбардираха цели в Сирия

Турция отвори Инджирлик за самолети на САЩ

24.07.2015 | 07:22
Три турски F-16 бомбардираха цели в Сирия

Три турски F-16 извършиха въздушни удари по цели на Ислямска държава в Сирия в продължение на 13 минути в ранните часове на петък, 24 юли 2015, унищожавайки четири обекта на ИД, съобщава Ройтерс.

Трите самолета са излетели от база в Диарбекир в ранните часове на петъчния ден - в 03:40 и 03:53.

Операцията е била разпоредена след граничен инцидент вчера, 23 юли 2015, при който в престрелка с Ислямска държава на границата на провинция Килис бе убит турски войник.

Часове преди граничната престрелка Турция се съгласи да отвори военновъздушната си база в Инджирлик за самолетите на коалицията срещу ИД. Споразумението между Турция и САЩ включва и частична зона, забранена за полети над турско-сирийската граница.

В четвъртък се проведе извънредно заседание на съвета по национална сигурност, ръководен от министър-председателя Давутоглу, свикано заради изостряне на ситуацията след терористичния акт в Суруч и напрежението по границата.

 

Зона, забранена за полети

90-километровата линия между Маре и Сераблус в Сирия ще бъде широка 40-50 км пише Хюриет, цитирайки неназован източник. Според вестника може да бъде разширена в бъдеще.