Афроамериканец оглави полицията във Фъргюсън

Андерсън е ветеран от американската армия

22.07.2015 | 20:59
Афроамериканец оглави полицията във Фъргюсън

Афроамериканец бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на полицията във Фъргюсън, щата Мисури, засегнат от расовите бунтове след смъртта на младеж, убит от полицай, съобщава Ройтерс.

50-годишният Андре Андерсън оглави полицията във Фъргюсън със заповед на кмета Джеймз Ноулз.

Андерсън ще командва преобладаващо белия полицейски състав на полицията в афроамериканския град, където на 9 ювгуст 2014 полицай Дарън Уилсън смъртоносно простреля Майкъл Браун, невъоръжен чернокож младеж, след което избухнаха протести.

Още по темата

Съдът отказа през ноември да обвини Уилсън за смъртта на Браун и полицаят подаде оставка. Но яростта от смъртта на младежа, както и други полицейски убийства в САЩ доведе до протести в много американски градове и предизвика национален диалог за начина, по който полицията се отнася към малцинствата, обяснява Ройтерс.

Андерсън каза на пресконференция, че една от първите мерки, които ще разпореди ще бъде работа по отношенията в полицията и развитие в духа на препоръките на Министерството на правосъдието.

Андерсън посочи като своя втори приоритет наемането на квалифицирани полицаи с характер, уважение, уважение към културните различия и професионализъм и така че полицията в града да отразява демографията на общността.

Андерсън е ветеран от американската армия, бил е вицепрезидент на Националната организация на чернокожите полицейски началници. Над 24г. е служил в органите на реда.

/Снимка: Ройтерс/