Понта заяви, че остава на власт заради стабилността в страната

По думите му оставка на неговото правителство би причинила "политическа криза от три, четири, пет месеца"

09.06.2015 | 12:03 Редактор: Ирина Георгиева
Понта заяви, че остава на власт заради стабилността в страната

Румънският премиер Виктор Понта каза, че е обмислял да подаде оставка, след като бе информиран, че е заподозрян в корупция, но е решил да остане, за да осигури политическа стабилност в страната, предаде Associated press. По думите му оставка на неговото правителство би причинила "политическа криза от три, четири, пет месеца".

Камарата на депутатите на румънския парламент се събра на заседание, за да гласува по искането на главния прокурор за започване на наказателно преследване срещу премиера.

На 5 юни прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията обявиха, че Понта е заподозрян в корупция, включително като съучастник в укриване на данъци от 2007 до 2008 г., докато е бил депутат. Понта е заподозрян още в конфликт на интереси и пране на пари.

Президентът Клаус Йоханис призова премиера да подаде оставка.

Понта заяви, че ще сътрудничи на прокурорите и отрече да е извършил нещо нередно. Той посочи, че ако беше министър, щеше да подаде оставка. 

Премиерът заяви, че очаква да оцелее след вота на недоверие, внесен от опозицията, който ще се гласува на 12 юни, допълва Reuters. Според Понта с гласуването на 12 юни ще бъде сложен край на продължилата една седмица политическа криза.

"Обменният курс на леята, всички данни, които се отнасят до доверието на инвеститорите в Румъния, трябва да бъдат променени, затова е много важно да покажем, че не става дума за дългосрочна криза." -п заяви Понта пред чуждестранните журналисти.

Аджерпрес съобщава, че тайното гласуване по искането на главния прокурор е започнало. Премиерът Виктор Понта призова колегите си "да не гласуват днес политически", а да направят това в петък, когато ще се обсъжда и гласува вотът на недоверие.