Започна срещата между Путин и Кери

Срещата последва разговора на Кери с руския външен министър Сергей Лавров,

12.05.2015 | 19:05 Редактор: Ирина Георгиева
Започна срещата между Путин и Кери

Започна срещата между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския президент Владимир Путин, съобщи BBC. Това е първото посещение на Кери в Русия от кризата в Украйна, която започна в началото на 2014г.

Срещата, която се провежда в Сочи е "положителна стъпка" и руският лидер се е "приготвил за широки дискусии", заяви говорителят на Путин.

Държавният секретар се срещна и с руския си колега Сергей Лавров.

Западът обвинява Русия, че е въоръжила бунтовниците в източната част на Украйна, както и че е изпратила войски там - нещо, което Москва твърдо отрича.

Над 6000 души са загинали от април 2014г. в резултат на боевете в Източна Украйна. Конфликтът започна след анексирането на южния полуостров Крим на Украйна от страна на Русия през март 2014г.

"Широк диалог"

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Кери почетоха паметта на загиналите воини на Червената армия на церемония в Сочи. Те участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната с нацистка Германия. 

По време на срещата им в черноморския курорт Сочи, Лавров поднесе на Кери кошница с домати и картофи, съобщи руското външно министерство. Припомняме, че през януари 2014г. Кери подари на Лавров два големи картофа от Айдахо.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф съобщи, че пътуването на Кери е част от усилията за поддържане на "отворени линии за комуникация" с руснаците.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков похвали решението на Кери да пътува до Русия и добави: "Винаги сме отворени да покажем политическа воля за по-широк диалог".

Русия е готова да се обсъдят международните "горещи точки", както и двустранните отношения, допълни Песков. По думите му въпросът за Западните санкции срещу Русия няма да бъдат повдигнати от руска страна.

/Снимка: Twitter, John Kerry/