Столтенберг: НАТО не търси конфронтации с Русия

Русия трябва да уважава международното право, заяви генералният секретар на НАТО в Мадрид

12.03.2015 | 15:58 Редактор: Мариета Иванова
Столтенберг: НАТО не търси конфронтации с Русия

НАТО не търси конфронтации с Русия, но Русия е длъжна да спазва международното право, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на визитата си в Мадрид, предава РИА-Новости.

Той е направил изказването си по време на пресконференция след разговор с външния министър на Испания  Хосе Мануел Гарсия Маргальо.

По думите на генералния секретар на Алианса „се променят заплахите за сигурността- както от Изток, така и от Запад“.

„От изток- Русия носи отговорност за нарушаването на международното право, тя променя граници“, заявил Столтенберг.

 „Прекратяването на огъня и Минското споразумение – е основа за мира (в Източна Украйна- бел.ред.),“ коментира още генералният секретар на НАТО. - „ Важно е да се изпълнява-за изтегляне на тежкото въоръжение. Това се случва, но има проблем с мониторинга. Нашата задача е да обезпечим пълноценно мониторинга на спазването на режима по прекратяване на огъня. Трябва да се дадат гаранции на наблюдателите от ОССЕ, че могат да контролират спазването на Минското споразумение,“ заявил генералният секретар на НАТО.

От своя страна, външният министър на Испания е коментирал, че единственото възможно решение на украинския конфликт е политическото.

„Решението трябва да бъде само политическо, а не военно. Трябва да се поддържа диалог с Русия,“ посочил още дипломат номер едно на Испания.