В кои държави има най-много жени на високи постове в компаниите

Проучване на Grant Thornton дава отговорите

05.03.2015 | 15:40 Редактор: Велко Каменов
В кои държави има най-много жени на високи постове в компаниите

Консултантската компания Grant Thornton за десета поредна година публикува изследване за това къде по света има най-много жени в бордовете на директорите на компаниите.

В световен мащаб 22% от постовете в бордовете на директорите на компании са заети от жени. Процентът е най-голям в Русия, където 40% от най-високопоставените служители на компаниите са жени. Източна Европа като цяло е на върха в класацията, като освен Русия напред в класацията са държави като Полша, Грузия и прибалтийските държави.

Средно за Европейския съюз процентът на жените в управлението на компаниите е 26%. Сред по-добре представилите се държави по този показател са Франция и Испания, където бяха въведени квоти за определен процент жени в бордовете на директорите на компаниите. На опашката в Европа остава Германия, където 59% от бизнесите нямат нито една жена директор.

В Северна Америка по-малко жени получават високи постове в компаниите, като там процентът е 21%.

Въпреки усилията на Шиндзо Абе да отслаби доминацията на мъже сред ръководителите в Япония, страната остава в дъното на класацията с едва 8% жени в бордовете на компаниите.