Мариана Тодорова: Европа малко закъсня с позицията си за Украйна

В бъдеще значителна роля за процесите в Европа ще имат Полша и Турция, коментира футурологът

09.02.2015 | 10:20 Редактор: Мариета Иванова
Мариана Тодорова: Европа малко закъсня с позицията си за Украйна

Европа малко закъсня с позицията си за Украйна, коментира в предаването Денят On Air депутатът от АБВ и футуролог Мариана Тодорова. Тя подчерта, че позицията на деликатна ненамеса на ЕС  и оставянето на водещата роля в други ръце при воденето на преговорите  за конфликта са сред причините да има толкова много цивилни жертви в сблъсъка.

„Причината да се стигне дотук е, че дълго време САЩ беше единствената супер сила и на сцената се появиха много нови политически играчи на отделни силни икономически вече страни и те искат да имат свое влияние,“ коментира Тодорова. В тази връзка тя подчерта, че все такива страни са Бразилия и Китай, например.

Тя коментира още, че има основания да очакваме Турция и Полша да бъдат следващите супер сили, които ще имат

Още по темата

сериозно влияние за процесите в Европа.

В подкрепа на думите си Тодорова посочи, че Турция не е била засегната сравнително от финансовата и икономическа криза от последните години и регистрира ръст всяка година. Друг ключов фактор по думите й е, че в Турция младото население е по-многобройно от застаряващото, което има значение за пазара на труда и за икономиката.

„Същото можем да кажем и за Полша. И това, че има млада работна ръка има значение, макар и не толкова видимо. Разбира се, Полша и  Турция няма да имат такова значение, каквото има САЩ, но могат да бъдат едни по-малки супер сили, които да имат влияние върху развитието на Европа“, посочи депутатът от АБВ.

Според футурологични прогнози бъдещите терористи ще бъдат т.нар. „самотни вълци“ или „хора, които  по никакъв начин не могат да бъдат проследени, не принадлежат към структури“, коментира Тодорова. Тя допълни, че голяма дял в бъдещия тероризъм ще се пада на хакерските атаки.

Тодорова подчерта, че целите на футурологията е да подготви обществото за това, което предстои, така че то да успее да приеме промяната.

Вижте цялото интервю от видео файла.