Оланд и Меркел отиват Киев и Москва в търсене на решение за Украйна

НАТО и ЕС заявиха подкрепата си

05.02.2015 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Оланд и Меркел отиват Киев и Москва в търсене на решение за Украйна

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще пътуват днес- 5 февруари, за Киев, за да преговарят с украинския президент Петро Порошенко, предава ТАСС. Това е съобщил френският държавен глава на пресконференция в Париж. Пътуването ще се състои във втората част на деня, става ясно от цитираната от ТАСС информация. В петък- 6 февруари, двамата ще посетят и Москва.

„Решихме да предприемем нова инициатива с Ангела Меркел“, съобщил той. - „Днес във втората половина на деня ще отидем в Киев и ще направим ново предложение за регулиране на конфликта, което ще бъде базирано на териториалната цялост на Украйна“, заявил Оланд.

Той подчертал, че лидерите на Франция и Германия имат намерение да обсъдят новия план с държавния глава на Украйна Петро Порошенко.

„В петък ще го обсъдим и с руския президент, доколкото позволява времето,“ коментирал още Оланд.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявил, че Алианса ще окаже максимално съдействие на мисията на Меркел и Оланд за пътуването в Украйна.

Европейският съюз също излезе с изявление за подкрепа в лицето на върховния представител по външна политика на ЕС Федерика Могерини.

„Европейският съюз подкрепя всички инициативи, насочени за постигане на политическо решение на продължаващия конфликт в Източна Украйна,“ коментира Могерини. -“Усилията на канцлера Ангела Меркел и на президента Франсо Оланд, и конкретно, съобщението за посещение в Киев и Москва, явно са насочени в тази посока,“ подчертава тя.

Върховният представител по външна политика на ЕС отбелязва, че Общността има намерение да използва всички достъпни средства за намиране на политическо решение на кризата в Украйна.

Споразумението трябва да бъде приемливо за всички страни, отбелязал Оланд. Той е подчертал още, че целта на мирните инициативи, с които той и германският канцлер отиват в Киев и Москва, са да бъде разработен текст на споразумението и регулирането на ситуацията в Украйна, което да е приемливо за всички страни.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков е потвърдил информацията за среща в Москва.

„Потвърждавам, че действително за утре са планирани преговори между Путин, Меркел и Оланд, в хода на които лидерите на трите държави ще обсъдят, какво конкретно могат да направят трите държави, за да помогнат за прекратяването на гражданската война в Югоизточна Украйна, които сериозно се влоши в последните дни, което доведе до много жертви,“ заявил представителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Оланд е подчертал още, че Франция е против доставката на оръжие и война в Украйна.

„Трябва да кажа ясно, че всички страни са длъжни да говорят истината, в това число и за това, за което не сме готови да приемем. Позицията на Франция е такава,“ посочил още държавния глава. - „Франция не воюва в Украйна и не иска да има война в Украйна, ние искаме да избегнем война там. В момента сме длъжни да направим всичко, за да надделеят дипломацията и политиката.“