НАТО обвини сепаратистите за ексалацията на напрежението в Донбас

26.01.2015 | 20:38
НАТО обвини сепаратистите за ексалацията на напрежението в Донбас

Алиансът обвини сепаратистите в Източна Украйна за ескалацията на напрежението в Донецк. НАТО смята, че военно решение на кризата в страната няма и призова незабавно да се положат усилия за решаването й според Минското споразумение.

НАТО смята, че военно решение на украинската криза няма и настоя незабавно да се намери изход от ситуацията според Минското споразумение, каза ген.секретар Йенс Столтенберг на извънредното заседание на алианса.

„Осъждаме рязката ескалация на напрежението по линията на примирието в Източна Украйна от подкрепените от Русия сепаратисти“, заяви Столтенбенг в изявлението си, публикувано на сайта на алианса.

„Нападението бе извършено от територия, контролирана от сепаратисти, подкрепени от Русия. Такива безразборни атаки са неоправдани и неприемливи. Подобри агресивни действия и провокативни изявления на сепаратистите са в пряко противоречие на Минските споразумения“, заяви Столтенберг.

По искане на Киев в Брюксел се проведе среща на НАТО на ниво посланици. Украйна изпрати делегация от висши военни, които да уведомят представителите на алианса за ситуацията в страната.

Заседанието бе проведено след нападението над Мариупол.

Генералният секретар на НАТО каза, че „в последните седмици Русия е доставила стотици единици модерно оборудване, включително ракетни системи, тежка артилерия, танкове, бронирани коли и електронно оръжие“.

Столтенберг призова Русия да спре незабавно подкрепата за сепаратистите, за спре да дестабилизира Украйна и на спазва международните си ангажименти.

 

Опровержението на Москва

Москва неведнъж опровергава обвиненията във военно присъствие в Украйна. Русия твърди, че присъствието на нейни военни в Донбас е безпочвено - досега никой не е успявал да предяви конкретни факти, въпреки нееднократните обвинения.

Русия неведнъж заявява, че няма участие в събитията в Източна Украйна и е заинтересована само от преодоляване на политическата и икономическа криза в страната.

 

"Натовски легион"

В сесията въпроси и отговори след обръщението на генералния секретар, Столтенберг каза, че „твърдението, че има легион на НАТО в Украйна е безсмислица“.

Той заяви, че в Украйна има руски части и че Русия подкрепя сепаратистите.

Столтенберг обясни, че на заседанието на 26 януари е било договорено оказване на силна политическа подкрепа от НАТО и всички съюзници в НАТО на Украйна.

„В допълнение ще окажем практическа помощ. Създадохме фонд, който ще им помогне в реформиране на отбраната им. Имаме и фонд за медицинска помощ на всички ранени войници“, каза Столтенберг.

На 27 януари съветниците по отбраната на алианса от страните от НАТО ще се срещнат с ген. Ковал, зам.-министър по национална сигурност на Украйна в главната квартира на НАТО.

Столтенберг не потвърди спекулациите за нови санкции срещу Русия.

 

Извънредна ситуация в Донецк

На 26 януари Украйна въведе извънредна ситуация в Донецка и Луганска област.

Според Яценюк на цялата останала територия на Украйна с евъвежда режим на повишена готовност.

"Моля да не се бърка с извънредно или военно положение. Такива решения се вземат от парламента", каза той.

Чуйте още подробности във видеото на международния редактор Теодора Георгиева.