Русия и Израел с общи усилия в полза на трайния мир в Близкия изток

Радва ни възможността да продължим политическия диалог, заяви Сергей Лавров

26.01.2015 | 12:55 Редактор: Мариета Иванова
Русия и Израел с общи усилия в полза на трайния мир в Близкия изток

Съвместните усилия на Русия и Израел имат специално значение постигането на траен мир в региона на Близкия изток, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, който се срещна в Москва с израелския си  колега Авигдор Либерман, предаде ТАСС.

„Радва ни възможността да продължим политическия  диалог. Връзките ни имат дълбоки исторически корени. Днес ще направим нова стъпка в тази посока - ще подпишем план за консултации между външните министерства на Русия и на Израел", каза Лавров, цитиран от БТА.

Развитието на двустранните връзки е в интерес на двете страни и на гражданите им.

"От особено значение е  взаимодействието между Русия и Израел в търсенето  на справедлив и траен мир в Близкия изток", подчерта руският министър.

Близкият изток остава сред най-горещите точки на планетата, заяви Либерман и изрази надежда срещата с Лавров "да съдейства за повече разбирателство по този въпрос". Шефът на израелската дипломация напомни, че визитата му предшества международния възпоменателен ден за холокоста. "Радвам се, че виждаме под един и същ ъгъл въпросите за холокоста и Втората световна война", посочи Либерман пред Лавров.

Говорейки за двустранните връзки,  дипломат номер едно на Русия посочи, че от страна на Израел има интерес към създаване на зона за свободна търговия между Израел и Евразийския икономически съюз.

Двамата дипломати са обсъдили и въпроса за иранската ядрена програма. Либерман заяви, че Израел следи внимателно преговорите на Шесторката с Иран. Той добави, че е по-добре да няма никакво споразумение по иранската ядрена програма, отколкото да има лошо споразумение.

По време на срещата не са били обсъждани доставките на руските зенитни комплекси С-300 на Иран, допълва ТАСС,  позовавайки се на думите на Либерман.