Путин: Отговорността за смъртта в Украйна е на тези, които издават „престъпни заповеди“

Руският прездидент предложил на украинския си колега да изтегли армията на начертаната в Минск линия

23.01.2015 | 17:22 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Отговорността за смъртта в Украйна е на тези, които издават „престъпни заповеди“

Отговорност за гибелта на хората в Украйна носят хората, които "издават престъпни заповеди", като в същото време издигат "пропагандни лозунги", че се стремят към мир, заяви президентът на Русия Владимир Путин, предава ТАСС.

Държавният глава посочва още, че е предложил писмено на украинския си колега Петро Порошенко да изтегли
армията на линията, която според Киев съответства на  споразуменията от Минск, съобщава БТА.

Според Путин Порошенко не му е отговорил и ситуацията в Източна Украйна се влошила.

На заседание на националния Съвет за сигурност президентът на Русия информира членовете му, че през нощта срещу 16 януари писал на Порошенко да изтегли тежкото въоръжение, тоест артилерията и ракетните установки, "на такова разстояние, от което ще бъде невъзможно да се нанасят поражения на населени пунктове".

Руският президент обясни, че предложението се отнасяло за линия, който "самите киевски власти смята за справедлива и съответстваща на договореностите от Минск", като призна, че "там има един спорен участък".

От украинска страна не е последвал никакъв "разбираем отговор" на руското предложение, а са последвали "обратни действия, посочи той.

Путин обаче е изразил увереност, че здравият смисъл от страна на официалния Киев ще възтържествува и че конфликтът може да бъде решен само с политически, а не с военни средства.

На заседанието на руския Съвет за сигурност имаше минута мълчание в памет на загиналите в Източна Украйна, съобщава ТАСС.

За по-малко от година от началото на конфликта жертвите в Украйна са над 5 хиляди, съобщи по-рано ООН. Само за последните десет дни в Източна Украйна са загинали 262 души.