Турция помоли Германия за съдействие в усилията за членство в ЕС

Влизането на Турция в ЕС ще улесни напрежението между културите, което в момента заплашва Европа, заяви премиерът Ахмет Давутоглу

12.01.2015 | 17:01 Редактор: Мариета Иванова
Турция помоли Германия за съдействие в усилията за членство в ЕС

Турция се обърна към Германия с молба за бъдещо съдействие в усилията на страната за присъединяване към ЕС.

По думите на турския премиер Ахмет Давутоглу членството страната му в ЕС ще улесни напрежението между културите, което в момента заплашва Европа, пише Hurriyet. Той допълни, че очаква да бъде демонстрирана подобна реакция като тази в Париж срещу терористичните атаки при ислямофобски нападения.

„Ако интеграцията на Турция в Европейския съюз не беше възпрепятствана и ако страната беше интегрирана по-бързо след кипърски референдум от 2004, това напрежение между културите със сигурност нямаше да е на това ниво,“ заяви в Париж на 11 януари Давутоглу след като се включи в шествието в подкрепа на Франция, последвало убийствата във  френската столица в дните между 7 и 9 януари.

Премиерът на Турция посочи, че присъствието му на шествието има за цел да изпрати послание към всички европейци срещу потенциални атаки, които могат да бъдат насочени срещу мюсюлмани, използвайки под предлог атентатите в Париж.

„От десетилетия Европа е континент на много култури и религии. Тези, които искат да насаждат напрежение въз основа на сблъсъка ислям-християнство предават европейската култура“, заяви още той.

Давутоглу е посочил, че разузнавателните служби на Франция и Турция са преминали в режим на активни  консултации.
На съвместна пресконференция днес- 12 януари, в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел премиерът на Турция изрази надежда, че страната му някой ден също ще стане член на ЕС. Това е първото посещение на Давутоглу в Германия в качеството му на министър-председател.  По думите му членството на страната в ЕС ще бъде много добър отговор за онези, които искат да разделят Европа, съобщава ТАСС.

Турция започна преговори за членство през 2005 г., но не веднъж са отлагани.