Колинда Китарович e първата жена президент в Хърватия

Китарович получава 50,40% от гласовете при преброени 99,3% от подадените бюлетини

12.01.2015 | 08:39 Редактор: Ирина Георгиева
Колинда Китарович e първата жена президент в Хърватия

Кандидатката на консервативната опозиция Колинда Грабар Китарович бе избрана за първата жена президент в историята на Хърватия, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции. На произведения на 11 януари балотаж на президентските избори в бившата югославска република и най-нов член на ЕС, 56-годишната Грабар Китарович получава 50,40% от гласовете при преброени 99,3% от подадените бюлетини. За нейния съперник, президента социалдемократ Иво Йосипович, са дали своя вот 49,60% от отишлите до урните избиратели. 

46-годишната бивша министърка на външните работи бе приветствана от своите привърженици, хванала за ръка своя съпруг. Тя обеща, че Хърватия ще бъде една просперираща и богата страна, една от най-развитите държави в ЕС и света. В същото време тя предупреди, че няма място за триумфализъм, и призова към работа.

На първия тур на изборите, произведен на 28 декември, Йосипович, юрист по образование и композитор на класическа музика, се класира на първо място с 38,46% от гласовете, изпреварвайки на косъм Грабар Китарович /с 37,22%/.

Политически анализатори вече определиха вота от 11 януари като най-непредсказуемия в историята на независима Хърватия, отбелязва ТАСС. Показателно е, че преди него не бе публикувано нито едно социологическо проучване. Reuters приписва победата на опозиционната кандидатка на тежките икономически проблеми на Хърватия. Втората по големина бивша югославска република, която е най-новият член на ЕС, е в почти постоянна рецесия от 2008 г. и 
прогнозите не вещаят излизане от нея. 19% от трудоспособното население на страната са безработни.

В Хърватия президентът има ограничени правомощия, като няма право да налага вето на закони. Той все пак е върховен 
главнокомандващ на въоръжените сили и ръководи външната политика заедно с правителството. По конституция държавният глава има право на два 5-годишни мандата.