Турция издаде заповед за арест на Фетуллах Гюлен

Вашингтон едва ли ще уважи евентуална молба за екстрадиция

20.12.2014 | 10:27 Редактор: Красимир Кирев
Турция издаде заповед за арест на Фетуллах Гюлен

Турският съд е издал заповед за арест на най-големият противник на президента Реджеп Ердоган – духовникът Фетуллах Гюлен, съобщават турските медии.

Обвиненията срещу живеещият в САЩ опозиционер са, че е създал и управлява въоръжена терористична група. Наказанията за такова провинение достигат до 15 г. затвор.

Фетуллах Гюлен живее в Пенсилвания, САЩ от 1999 г. като управлява мрежа от училища и предприятия. Рядко дава интервюта. Преди години той беше много близък с Ердоган, но днес е обект на обвинения, че е в основата на организиране на преврат в Турция – нещо, което Гюлен твърдо отрича. В една от редките му медийни изяви напоследък той заяви:

Новината за заповедта за арест идва дни след като повече от 20 журналисти от близки до Фетуллах Гюлен медии бяха арестувани.

Голяма част от тях вече бяха освободени, включително главният редактор на вестник "Заман" Екрем Думанлъ.

В една от редките си медийни изяви напоследък, Гюлен заяви:
 

"Когато тези инциденти срещу нашите приятели започнаха, аз благодарих на Бог.  Това показва, че те са на правилния път. Тяхната мисия е да обединяват хората чрез международните хуманитарни ценности".

 

Анализаторите посочват, че заповедта за арест и евентуална молба за екстрадиция имат само символично значение, тъй като макар САЩ и Турция да имат споразумение за екстрадиция, такава едва ли ще се случи.