САЩ обяви икономическа блокада на Крим

20.12.2014 | 08:51
САЩ обяви икономическа блокада на Крим

Президентът на САЩ подписа указ, с който забранява на американските да правят нови инвестиции, експорт, реекспорт, внос на стоки, услуги, технологии в Америка от Крим, съобщи АФП.

„Днес подписах указ, който предприема по-нататъшни стъпки по отношение на ситуацията в Украйна“, каза Обама.

„Указът дава право на министъра на финансите да налага санкции на частни лица и компании, работещи в Крим“, добави той.

Обава обвини Русия в „окупация и анексиране на Крим“ и в подкрепа на сепаратистите в ЮИ Украйна.

Той обеща да продължи работа по санкциите с ЕС и другите страни.

„Ще продължим да преразглеждаме и настройваме санкциите си в тясна координация с международните партньори, за да отговорим на действията на Русия“, каза президентът.

Преди това нови санкции наложи и Канада.

 

Разширените санкции на ЕС

От 20 декември влизат в сила санкциите на ЕС срещу икономиката и туризма на Крим. ЕС разшири повече от шест пъти списъка със стоки и технологии, забранени за доставка на Крим.

Компаниите, които са под юрисдикцията на ЕС от 20 декември нямат право да придобиват или увеличават дела си в имоти в Крим или Севастопол, да придобиват нови дялове или да увеличават дела си в юридически лица от тези региони, да предоставят или участват в договори за заем или кредит, с други думи – да предоставят финансиране на компании от Крим или Севастопол, да създават там съвместни предприятия, да предоставят инвестиционни услуги по подобни сделки.

На европейските компании е забранено да предоставят туристически услуги на Крим и Севастопол.

На корабите на круизните компании е забранено да влизат в пристанищата на Севастопол, Керч, Ялта, Феодосия, Евпатория, Черноморс и Камиш-Бурун.

Забранени за доставка и използване на Крим са стоки и технологии в сфераната на транспорта, телекомуникациите, енергетиката, разузнаването, добива и производството на петрол и газ и полезни изкопаеми.