Край на половинвековната изолация на Куба

17.12.2014 | 21:00
Край на половинвековната изолация на Куба

Куба и САЩ ще започнат да нормализират отношенията си, реши изненадващо администрацията на Обама.

Това ще облекчи търговията и ембаргото върху пътуванията, останки от Студената война.

Това действие означава не просто отваряне на посолство на САЩ в Хавана, но и вдигане на ограниченията, които ограничаваха търговията и държаха на далеч кубинските пури от американците, съобщава Bloomberg.

 

„Днес САЩ променя отношенията си с народа на Куба“, каза Обама в Белия дом.

„Нито американците, нито кубинците имат полза от строгата политика, кореняща се в събития, случили се преди да се родим“.

 

 

 

Как стана промяната?

Промяната предизвика критиките на някои кубинско-американски законодатели.

Тя започва по време на обрат във влиянието на остарелите хардлайнери на политиката анти-Кастро – мнозина от тях емигранти, дошли в САЩ от Куба с лодки преди десетилетия. Тяхното място заемат по-влиятелни и по-младо и прагматично поколение, което иска либерализация.

Кубинският президент заяви, че „напредъкът, постигнат в обмена, който имаме показва, че може да се намери решение на много проблеми“.

Трябва да се научим да живеем заедно с различията си по цивилизован начин“, каза Кастро в Хавана.

Решението на Куба се дължи на икономическата реалност.

Дългогодишните й поддръжници, Русия и Венецуела изгубиха влияние и са притиснати от ниските цени на петрола.

Смяната в тона идва след частна, тайна среща на кубинска и американска делегация във Ватикана и Канада и 45-минутен телефонен разговор вчера между Обама и Раул Кастро.

Белият дом обяви смяната в политиката към Куба след като Хавана освободи американския хуманитарен работник Алън Грос по хуманитарни причини и размяната на трима кубински агенти с американски агент, който бе в затвора от 20г.

Куба се съгласи и да освободи 53 души, които САЩ смята за политически затворници, някои от които вече са на свобода.

 

Край на ембаргото

Белият дом не бърза. Администрацията очаква парафирането на решението до няколко седмици и ще отвори посолство в Куба веднага, щом е възможно, са казали за Bloomberg източници от администрацията преди изявлението на Обама.

Президентът на САЩ съобщи, че ще работи с Конгреса за вдигане на пълното търговско ембарго.

Туристите ще могат да използват кредитни и дебитни карти на острова и американците ще могат да си донесат от Куба хавански пури до 100 долара.

Американските компании ще могат да изнасят в Куба телекомуникационно оборудване, земеделска продукция, строителни материали и материали за дребния бизнес.

Финансовите институции на САЩ ще могат да отварят сметки в кубински банки.