Moody's: Увеличаването на регионалните разходите в Русия ще натисне доходите на гражданите

Общият дълг на страната ще се повиши с 20- 25%, прогнозират от агенцията

11.12.2014 | 17:14 Редактор: Мариета Иванова
Moody's: Увеличаването на регионалните разходите в Русия ще натисне доходите на гражданите

Нарастващите разходи и постоянният дефицит в регионалните бюджети на Русия могат да доведат през 2015 до увеличаване на общия дълг на страната с 20-25%, става ясно от доклад на международната рейтингова агенция Moody's, цитиран от РИА-Новости.

Според прогнозата руските региони ще увеличават разходите за социални осигуровки, здравеопазване, образование и комунални услуги, които на свой ред се отразяват на ръста на оперативните разходи с 6-7% в съответствие с нивото на инфлацията.

„Очакваме регионалните разходи в Русия да доведат до комбиниран дефицит в размер на  8-10% от общия размер на приходите за 2015.  В същото време фискалната гъвкавост на страната е слаба. Освен това, постоянните финансови дефицити доведоха до повишаване на регионалния дълг, който по нашите прогнози ще се увеличи до 20-25% през 2015, като ще има и възможност за намаляване на задлъжнялостта,“ коментира анализаторът от Moody's Владлен Кузнецов.
Агенцията отбелязва, че геополитическото напрежение в Украйна е довело до значително затягане на руските кредитните пазари, което на свой ред е довело до ръст на цената на заемите.

Moody's отбелязва, че регионите с висока степен на погасяване на дълговете през 2015 ще се сблъскат с повишен риск от рефинансиране, въпреки че лихвените разходи в регионите, ще останат под 2% от общите приходи.

Понижаването на темпа на ръст на БВП на Русия, който по оценка на  Moody's ще бъде отрицателен през 2015 (-1%), ще допълни фискалния натиск върху регионите. Влошаващата се икономическа ситуацията  в страната ще ограничи ръст на регионалните приходи с около 1% през 2015.

Рейтинговата агенция очаква, че слабият икономически ръст ще окаже натиск върху доходите на руснаците.