Камерън: Ще преговарям за реформи в ЕС

Министър-председателят на Великобритания увери гражданите на страната, че ще защитава интересите им

28.11.2014 | 15:38 Редактор: Велко Каменов
Камерън: Ще преговарям за реформи в ЕС

В реч на 28 ноември 2014 министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че иска Великобритания да остане в Европейския съюз, но при условие, че той бъде реформиран. Камерън обеща на гражданите  на Великобритания, че ако през май месец 2015 отново бъде избран за министър-председател, ще преговаря за реформи в ЕС и за позицията на Великобритания в него. Основните искания на Камерън ще бъдат насочени към мерки, които да намалят нивото на миграция в Европейския съюз. По този начин Камерън атакува един от четирите основни принципа на единния пазар на ЕС – свободното движение на хора в рамките му.

Министър-председателят на Великобритания припомни някои от успехите, които е постигнал при преговори между ЕС и Обединеното кралство. Камерън призна, че преговорите ще бъдат тежки и заяви, че основният критерий, по който се води, е защитата на дългосрочните интереси на гражданите на Великобритания.

Въпреки желанието за диалог с ЕС, Камерън не изключи нищо като възможност, ако притесненията и исканията на британците не бъдат чути.