Йенс Столтенберг: Вратата на НАТО остава отворена за Украйна

Порошенко: Решението за присъединяването на Киев към Алианса ще бъде взето след референдум

24.11.2014 | 16:23 Редактор: Мариета Иванова
Йенс Столтенберг: Вратата на НАТО остава отворена за Украйна

Врата на НАТО остава отворена за Украйна, заяви генералният секретар на Североатлантическия алианс Йенс Столтенберг пред пленарната сесия на Парламентарната асамблея на  НАТО в Хага днес- 24 ноември, пише БТА.

"Украйна реши да има извънблоков статут и ние уважаваме това решение. Вратата на НАТО обаче, остава отворена", посочва той, цитиран от ТАСС.

Според него членството в Алианса на всяка страна  зависи от това, готова ли е тя "да отговори на предявените към членове на НАТО изисквания“.

Преди ден в интервю за Spiegel външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер коментира, че отчита "възможността за партньорски отношения между Украйна и  НАТО, но не и членство”.

Решението за присъединяване на Киев към Алианса ще бъде взето след провеждането на референдум, заяви на свой ред днес украинският президент Петро Порошенко след среща с литовския си колега Далия Грибаускайте.

По думите му, цитирани от руската агенция ТАСС, изискванията за присъединяване на страната в НАТО на 95% съвпадат с изискванията за асоцииране с Европейския съюз.

На свой ред Грибаускайте е подчертала, че за присъединяването към НАТО Украйна е длъжна да стане „напълно демократична страна“.

По време на посещението си в Киев президентът на балтийската република е предложила на украинския лидер да бъдат проведени  съвместни учения между Литва и Украйна в рамките на засилването на сътрудничеството във военната сфера.