Нулев напредък по преговорите за иранската програма

Срокът за постигане на споразумение, който е понеделник, изглежда все по-трудно изпълним

22.11.2014 | 07:07 Редактор: Красимир Кирев
Нулев напредък по преговорите за иранската програма

Международната общност настоява да получи гаранции, че Иран няма да разработва ядрено оръжие, а програмата ще бъде само за мирни цели. В замяна, Техеран ще бъде освободен от санкциите.  Компромисът обаче изглежда по-сложен от всякога. Иранският премиер Мохамад Зариф заяви, че не е чул никакви нови идеи от Запада. Британският външен министър Филип Хамънд пък го обвини в липса на гъвкавост.

"Имахме серия полезни дискусии. Както казах и по-рано, проблемът е доста комплексен и все още между страните има голяма пропаст. Сега ще проведем разговори с нашите експерти, за да се върнем отново на масата за преговори с Иран и да предложим компромис", коментира Хамънд. 

Макар позицията на Иран да остава непоклатима, премиерът Зариф води ежедневни консултации с парламента. Али Лариджани, председател на иранския парламент заяви:


"Американците си мислят, че позицията, с която те отиват на дадени преговори е тази, която всички ще приемат. Това не е правилната гледна точка. Успешните преговори са тези, при в най-голяма степен исканията на всички страни се удовлетворяват.  Не мисля, че времето играе в тяхна полза!"

 

Заради липсата на резултати в преговорите не е изключено, крайният срок за постигане на споразумение да бъде удължен от 24 ноември до март 2015 г.