Пет партии в Украйна подписаха коалиционно споразумение

Евроинтеграция и влизането в НАТО са сред основните приоритети

21.11.2014 | 15:35 Редактор: Мариета Иванова
Пет партии в Украйна подписаха коалиционно споразумение

Лидерите на пет партии, влизащи в състава на Върховната рада (украинския парламент) представиха коалиционното споразумение, под което поставиха подписа си, пише Dnes.bg, позовавайки се на информация на ТАСС.

Споразумение е сключено между политическите формации "Блок на Петро Порошенко", "Самопомощ", Народен фронт, Радикална партия и "Отечество". "Опозиционен блок", който обединява членове на предходната управляваща Партията на регионите, не влиза в състава на коалицията.

Основните приоритети в споразумението са курсът на евроинтеграция на Украйна, влизането в НАТО, предложение за отмяна на депутатския и съдебния имунитет, а също така и процедура за импийчмънт на президента.

Досегашният премиер на Украйна Арсений Яценюк подчерта по време на церемонията по подписване на коалиционното споразумение, че в него се предвиждат сложни, болезнени, но необходими реформи в страната. Отговорност за тези реформи ще носят президентът, парламентът и правителството, добави той. Яценюк прикани участниците в коалицията бързо да излъчат свой кандидати за министри. Той припомни, че за първи път в историята на независимостта на Украйна народът даде на проевропейските сили конституционен мандат.

Яценюк смята, че новото правителство трябва да бъде съставено в най-кратки срокове. Правителството трябва да се сформира до не повече от 10 дни. Трябва да продължим преговорите с МВФ и международните ни партньори. Остава месец, каза премиерът. Той отбеляза също, че бюджетът на Украйна за 2015 г. вече е готов.

На церемонията бившият украински премиер Юлия Тимошенко, лидер на партията "Отечество", припомни, че по настояване на нейната партийна формация в коалиционното споразумение е предвидена именно задачата за снемане на имунитета на президента, депутатите и съдиите.

Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко пък изрази готовност да оглави министерството на вътрешните работи на Украйна в правителство, ръководено от Яценюк.

Ръководителят на работната група по подготовката на първото заседание на новата Върховна Рада на Украйна и първи вицепремиер Володимир Гройсман съобщи след церемонията, че днес документът ще бъде обнародван.

Малко преди церемонията Арсений Яценюк обсъди сформирането на новата коалиция във Върховната рада с гостуващия в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън, предаде ТАСС.

Байдън припомни на Яценюк, че целият свят очаква процесът по създаване на коалиция да бъде финализиран, да се назначат всички министри в кабинета и те да започнат работа.

Байдън поздрави Киев за значителните стъпки в борбата с корупцията и в опитите за стабилизиране на икономиката в една много сложна ситуация и припомни, че САЩ искат да помогнат на Украйна. Яценюк пък го увери, че е готов да продължи работата по прилагането на разпоредбите на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Изборите в Украйна се състояха на 26 октомври. Партията на президента Порошенко спечели най-много места в парламента, следвана от партията на Яценюк, посочва БТА.

Новото парламентарно мнозинство ще наброява 300 депутати от общо 450 места в парламента, предаде Франс прес, като цитира Арсений Яценюк.

Споразумението за коалиционното правителство беше подписано точно година след началото на прозападните протести в Украйна, довели до промените в страната.