Д. Митов: Ако не градим собствената си история, друг ще го направи вместо нас

Европа и демократичният свят трябва да повярват отново в себе си и да се борят за ценностите си, заяви външният министър

21.11.2014 | 16:37 Редактор: Мариета Иванова
Д. Митов: Ако не градим собствената си история, друг ще го направи вместо нас

Днес трябва да разберем, че ако не започнем да градим собствената си историята, някой друг ще го направи вместо нас, заяви министърът на външните работи Даниел Митов  в първия ден на ежегодния Енергиен и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет на САЩ, който се провежда на 20-21 ноември в Истанбул.

По думите му „Европа и демократичният свят трябва да повярват отново в себе си и да се борят за ценностите, които са фундаментът на нашата идентичност“.

Българският първи дипломат участва в Специалната пленарна сесия, посветена на темата „Завършването на Европа – цяла и свободна”. С изказвания в рамките на панела участваха още Буяр Нишани, президент на Албания, Александър Квашневски, президент на Полша (1995-2005) и Ана Паласио, външен министър на Испания (2002-2004).

„Ние знаем къде сме, знаем какви принципи отстояваме и трябва да бъдем единни, за да ги защитим“, категоричен бе Даниел Митов. - „Не знаем обаче какво стои от другата страна. За да разберем какво е то, трябва да има диалог. В основата на един бъдещ откровен диалог с Русия стоят отговорите на въпросите какви ценности изповядва тя, с какво е готова да се съгласи и с какво не. Трябва да знаем с кого разговаряме“, посочи той.

Още по темата

Анализирайки последните 25 години, министър Митов отбеляза, че с падането на Берлинската стена много бързо се е заговорило за края на историята, защото всички са повярвали, че либералната демокрация е единственият модел, който няма алтернатива.

Въпреки моментните колебания, разширяването на Европейския съюз трябва да продължи, посочи също така министър Митов.

„България напълно подкрепя европейската перспектива на страните-кандидатки и е готова да им помага по този път, споделяйки както своите успехи, така и грешките си“, заяви той. - „Ако трябва да отправя едно послание към ЕК и европейските лидери, то е – окуражавайте страните-кандидатки, посещавайте ги по-често, слушайте притесненията им“, призова министър Митов.

Регионът на Югоизточна Европа е един от най-уязвимите по отношение на енергийната сигурност, допълни в изказването си българският първи дипломат. По думите му, регионът е зависим от един доставчик. Междувременно, цените са с 40% по-високи от тези в Западна Европа, така както е налице и недостатъчно развита инфраструктура и свързаност на системите.

Още по темата

В същото време, посочи той, регионът на Югоизточна Европа има огромен потенциал. Турция и Гърция са маршрут със стратегическа перспектива за диверсификация на газовите доставки. Според него,  трябва да се фокусираме върху диверсификацията, разширяването и модернизацията на енергийната инфраструктура, енергийната ефективност, устойчивото развитие, конкурентоспособността и др.  

„Важно е да премахнем зависимостта си и концепцията за енергийния съюз е стъпка в тази посока. Трябва да покажем, че сме единни и да продължим с интеграцията. Кризите, като тези в Украйна и в Близкия изток в момента, са предизвикателство, което сложи край на последните 25 години относителен комфорт, в който живяхме. Но те са и възможност. Възможност да разберем кои сме, за какво се борим, какви ценности отстояваме“, заяви в заключение министър Даниел Митов.