Путин: "Цветните революции" са предупреждение за Русия

Длъжни сме последователно, задълбочено и настойчиво да се занимаваме с профилактика на екстремизма, заяви той

20.11.2014 | 17:13 Редактор: Мариета Иванова
Путин:

„Цветните революции“, случили се в редица страни, са урок и предупреждение за Русия, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА-Новости. Той допълни, че властите правят всичко необходимо, за да не се случи подобно нещо.

„В съвременния свят екстремизмът се използва като геополитически инструмент и способ за влияние. Виждаме до какви трагични последствия доведоха т.нар. „цветни революции“, какви сътресения изпитват хората от страните, които минаха през безотговорни експерименти на подсъдно, а понякога и грубо вмешателство в техния живот. За нас това е урок и предупреждение и ние ще направим всичко, това никога да не се случи в Русия,“ коментира Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Държавният глава отбеляза, че проявите на екстремизъм могат да провокират масово нарушаване на обществения ред.

„Излишно е да говорим, какви тежки и необратими последствия може да има разпространението на екстремистки идеи за нашата многонационална страна. Затова сме длъжни последователно, задълбочено и настойчиво да се занимаваме с профилактика на екстремизма, да изкореним дори предпоставките за това проявление, своевременно да идентифицираме причините, които могат да провокират конфликти на етническа, социална и религиозна основа,“ посочва Путин.

Той подчерта, че за решаването на тази задача е нужно да бъде привлечено цялото гражданско общество.