Кунева: Правосъдната реформа и Шенген да се гледат през икономическата полза

Кабинетът с амбициозна програма, съвпадаща с очакванията за реформи в ключови сектори

20.11.2014 | 17:43 Редактор: Мариета Иванова
Кунева: Правосъдната реформа и Шенген да се гледат през икономическата полза

Правосъдната реформа, добрите резултати по Механизма за сътрудничество и оценка и влизането в Шенген трябва да се разглеждат през ползите за икономиката на България, през растеж и работни места.Това заяви днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на среща с Н.Пр. посланика на Кралство Великобритания Джонатан Алън, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Кунева очерта приоритетите на новото правителство, като подчерта, че кабинетът има амбициозна програма, която съвпада с очакванията на обществото за реформи в ключови сектори. Тя посочи, че очаква напредъкът на България да бъде отразен в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, който трябва да бъде оповестен през януари догодина.

Една от основните теми на разговора беше българското председателство на ЕС през 2018 г. България и Великобритания са заедно в тройката председатели в рамките на година и половина и се предвижда да имат много съвместни проекти по темата.

Официално в България подготовката за председателството започва от 2015 г.

В хода на разговора беше обсъдено и сътрудничеството между двете държави по отношение на международните заплахи и засилването на институциите.