ЕК иска обяснения от Унгария за Южен поток

Италианската Eni обмисля да се оттегли от проекта

05.11.2014 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК иска обяснения от Унгария за Южен поток

Брюксел реагира почти светкавично на новината, че Унгария е дала зелена светлина на Южен поток. ЕК вече е в контакт с властите в Будапеща, за да установи причините и подробностите около приетата законова поправка в областта на енергетиката.

На този фон италианската компания Еni, партньор на "Газпром" по строежа на подводната част на "Южен поток", не изключи вероятността да излезе от проекта.

Законът, който предвещава енергийно споразумение между Унгария и Русия, предизвика безпокойството на Вашингтон и Брюксел.

"Нашето разбиране е, че този текст се приема заради "Южен поток"." - коментира Ана Итконен, говорител на еврокомисаря по енергетиката.

Засега ЕК не се ангажира с коментари какви могат да бъдат последиците за Унгария и дали и други страни биха се опитали да заобиколят европейското законодателство.

Клаудио Дескалци, главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания Eni обяви, че може да напусне проекта „Южен поток“, ако цената на трасето поскъпне.

Това е напълно възможно заради продължаващия конфликт между Русия и Украйна. Компанията е отделила за бюджета на проекта 600 млн. евро. Чуждите банки засега замразяват плановете си да кредитират проекта.

"Eni никога не би могла да инвестира 2,4 млрд. евро, тъй като е твърде рисковано за финансовия й баланс", отбеляза сега ръководителят на Еni. Южен поток е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“. Годишно по трасето трябва да се доставят до 63 млрд куб. м газ в Южна и Централна Европа.

В средата на тази година ЕС замрази строителството на Южен поток с мотива, че той противоречи на третия енергиен пакет на ЕС.