Яценюк разпореди да се извършат плащанията за руския газ

31.10.2014 | 17:22
Яценюк разпореди да се извършат плащанията за руския газ

Няколко часа след като ЕС, Украйна и Русия подписаха тристранен протокол, уреждащ зимния план за доставки, който предвижда изплащането до края на годината 3,1 млрд. долара и предварително плащане за газа до края на годината, Украйна започва плащанията.

Украинският министър-председател Арсений Яценюк е поръчал на Министерството на финансите, централната банка и Нафтогаз да започнат плащанията за руския газ, съобщава агенция УНИАН.

В интервю за ТВ Русия 24 Милер казва, че "две денонощия след изпълнение на условията на споразумението от 30 октомври, доставките ще бъдат възобновени."

Газпром може да поднови доставките за Украйна още от следващата седмица, ако Киев плати 2,2 млрд долара дълг и предварителните вноски за газа, съобщи руският енергиен гигант на 31 октомври.

"Цената на руския газ за Украйна може да се окаже по-ниска от обявената по време на преговорите в резултат на понижението на световните цени на петрола", съобщи Сергей Куприянов, официален представител на Газпром пред журналисти, цитиран от РИА Новости.

След преговорите, продължили няколко месеца бе постигната цена от 385 долара за 1000м3. Тя е била пресметната преди половин година съгласно формулата на договора на основа актуалните за момента котировки на петрола.

Към момента цената на петрола и петролните продукти се понижи.

"Това намери отражение върху фактическата цена на газа в четвъртото тримесечие, 379,22 долара", каза Куприянов.

Газпром не може да назове точно цената на природния газ за първото тримесечие, защото формулата на цените се прави на основа цената на петролните продукти за предишните 9 месеца, обясни още Куприянов.

Междувременно украинският държавен регулатор НКРЭКУ повиши пределните цени за газ за промишлените абонати и бюджетните учреждения с 4,64% на 31 октомври 2014.