Унгарското правителство се отказа от въвеждането на данък „интернет“

Виктор Орбан обяви, че оттегля законопроекта

31.10.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Унгарското правителство се отказа от въвеждането на данък „интернет“

Унгарското правителство се отказа от приемането на данък интернет. Премиерът на страната Виктор Орбан обяви, че оттегля законопроекта за облагането на интернет със специална такса. Спорният документ предизвика масово недоволство и протести в страната

Орбан обеща провеждането на "общонационално допитване" през януари. По думите му  предизвикалият бурни протести законопроект "не може да бъде приет в сегашната му форма".

Данъкът предвиждаше интернет доставчиците да плащат по 150 форинта или малко под 50 евроцента за всеки гигабайт трафик, като от него Будапеща очакваше приходи от около 25 млрд. форинта или над 813 милиона евро на година.

Идеята за данъка обаче, предизвика сериозно недоволство и протести в Унгария, както и критика от страна на Брюксел.

„Ние не можем да въведем това, защото няма нужната основа за това, няма допирни точки,“коментира Орбан.- „Нашата идея винаги е била да управляваме заедно с хората. Това не означава, че правителството трябва да приеме всички популярни възгледи, но правителството трябва да приема всяка стъпка рационално. Ние не сме комунисти, ние не управляваме срещу хората, а заедно с тях. Затова този данък не може да се въведе и ние оттегляме предложението за промени в данъчното законодателство“.

Въпреки оттегленото решение критиците на правителството определиха предложението на премиера като още един опит за заглушаване на несъгласието в страната.